ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Νέα Αριστερά: Πρόταση για δημιουργία κοινού συντονιστικού οργάνου


Παρέμβαση Διονύση Τεμπονέρα – Αντώνη Κοτσακά για δημιουργία κοινού συντονιστικού οργάνου που έχει ως σκοπό την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Δημόσια παρέμβαση πραγματοποιούν το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας και ο πρώην υπουργός, Αντώνης Κοτσακάς, ζητώντας από τις ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚΝέας Αριστεράς, να ξεκινήσουν άμεσα τον διάλογο για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Μάλιστα, τα δύο στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάνε ένα βήμα παρακάτω τη συζήτηση για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης, ζητώντας τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου από στελέχη και των τριών κομμάτων, αναλογικά με βάση το αποτέλεσμα της χθεσινής (09/06) κάλπης, ώστε να εκκινήσει προγραμματική θεματική για την διαμόρφωση μίνιμουμ συμφωνίας.

Ολόκληρη η κοινή δήλωση Τεμπονέρα – Κοτσακά:

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με την πρωτοφανή αποχή, την ενίσχυση της ακροδεξιάς και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρώπη, προδιαγράφει συνθήκες δυστοπίας για την ελληνική κοινωνία.

Είναι η ώρα όλοι, πολίτες και πολιτικοί, να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας απέναντι στη χώρα και στο λαό. Δεν μπορεί να αφεθούμε σε προσωπικές στρατηγικές, σχεδιασμούς και επιδιώξεις επί μέρους προσώπων.

Πριν από μήνες είχαμε αναλάβει πρωτοβουλία (βλ. εκδήλωση στο θέατρο ΑΛΦΑ) επιδιώκοντας τη διαμόρφωση συνθηκών ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου. Είναι προφανές, ότι η προεκλογική περίοδος ακύρωσε αυτήν την προσπάθεια.

Τα χθεσινά αποτελέσματα οδήγησαν πολλά στελέχη, του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, της Νέας Αριστεράς και λοιπών, να διατυπώσουν δημόσια θετική γνώμη για αυτήν την προοπτική.

Θεωρούμε ότι τίποτα δεν θα προχωρήσει αν δεν κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση – πλαίσιο για να εκκινήσουν οι διαδικασίες. Επιθυμούμε να συμβάλλουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και καταθέτουμε συγκεκριμένη πρόταση όχι ως θέσφατο, αλλά ως αφορμή για την εκκίνηση της διαδικασίας.

Προτείνουμε:

  1. Τα κόμματα του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου παραμένουν στο στάτους που ευρίσκονται σήμερα διατηρώντας την ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική και προγραμματική τους αυτοτέλεια.
  2. Συγκροτείται συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή εκπροσώπησης από όλους τους πολιτικούς φορείς, αναλογικά με τη δύναμη που κατέγραψαν στις πρόσφατες εκλογές. Στο συντονιστικό όργανο επιβάλλεται να συμμετέχουν και εκπροσωπήσεις από τα μαζικά κινήματα και τις τριτοβάθμιες οργανώσεις.
  3. Το συντονιστικό όργανο εκκινεί διάλογο επικεντρωμένο στην προγραμματική θεματική για την διαμόρφωση μίνιμουμ συμφωνίας.
  4. Αντίστοιχα συντονιστικά όργανα συγκροτούνται σε κάθε περιφέρεια της χώρας με τον αντίστοιχο προσανατολισμό.
  5. Συνεδριακές διαδικασίες που έχουν εξαγγελθεί είναι προφανές, ότι δεν προσφέρουν λύση στο πρόβλημα. Στην καλύτερη περίπτωση θα αποτελούν εσωκομματικές διαδικασίες καταγραφής συσχετισμών και απονομής ρόλων, που όμως δεν θα αφορούν την κοινωνία.

Οι ευθύνες που απορρέουν για τον καθένα μας είναι εμφανείς. Δεν υπάρχουν περιθώρια διάχυσής τους στους άλλους. Οι πολίτες που παρακολουθούν, μας κρίνουν».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ