Μαγνησία: Τις επόμενες ώρες «επιστρέφει» το νερό σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο


Στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο νοσηλεύονται ένας ηλικιωμένος και ένα παιδί

Το νερό από το δίκτυο Μαγνησίας θα δοθεί και πάλι στους κατοίκους του Ριζόμυλου και του Στεφανοβίκειου εντός της ημέρας ή αύριο Τρίτη 11 Ιουνίου μετά την διακοπή υδροδότησης λόγω εντοπισμού σαλμονέλας στο νερό που προκάλεσε δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίδας.

Πιο συγκεκριμένα, εδώ και αρκετές ημέρες οι κάτοικοι της Μαγνησίας καλούνται να χρησιμοποιούν το νερό μόνο στην τουαλέτα. Έχει δοθεί η οδηγία να μην το καταναλώσουν, αλλά και να το χρησιμοποιήσουν για να κάνουν μπάνιο ή να πλύνουν τα ρούχα τους. Από την κατανάλωση του μολυσμένου νερού τις προηγούμενες ημέρες οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο δεκάδες άνθρωποι με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Αυτή τη στιγμή στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο νοσηλεύονται ένας ηλικιωμένος και ένα παιδί, ενώ πλέον τίθεται και θέμα επάρκειας νερού καθώς η μία γεώτρηση όπου εντοπίστηκε η είσοδος της σαλμονέλας στο δίκτυο, έχει βγει εκτός.

«Η σαλμονέλα εντοπίστηκε σε γεώτρηση στα 160 μέτρα βάθος»

Ο Δημ. Νασίκας, δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ Βόλου και ανέφερε πως η ΔΕΥΑΡΦ διερευνά το μέρος που θα μπορούσε να γίνει νέα γεώτρηση, αλλά αυτό θα χρειαστεί χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος αρχικά είπε: «Οι επιστήμονες ότι ο τύπος της σαλμονέλας που εντοπίστηκε στη γεώτρηση είναι υδατογενής και εντοπίστηκε στα 160 μέτρα βάθος. Από κει οδηγήθηκε στη δεξαμενή και μετά στο δίκτυο. Από τους επιδημιολόγους όταν ολοκληρώθηκε η μελέτη των νέων δειγματοληψιών έγινε πραγματικότητα το πιο απίθανο σενάριο».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Στα 160 μέτρα βάθος στη μία γεώτρηση βρέθηκε η σαλμονέλα, οδηγήθηκε στη δεξαμενή και μετά στο δίκτυο. Ρωτήσαμε τους επιστήμονες πως σε 160 μέτρα βρέθηκε το μικρόβιο και αν υπήρχε ανθρώπινο λάθος ή κάτι άλλο. Η πιο πιθανή εκδοχή που μας εξήγησαν ήταν ότι λόγω ξηρασίας του τελευταίου εξαμήνου δημιουργήθηκαν στην περιοχή των γεωτρήσεων ρηγματώσεις που από τις σποραδικές μπόρες εισήλθαν ακαθαρσίες. Οι διακοπές ρεύματος στην περιοχή συχνά επηρέασαν την χλωρίωση της δεξαμενής και του δικτύου.

Τα τελευταία δείγματα τα περιμένουμε σήμερα για να δοθεί νερό στις δύο κοινότητες».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «όλη αυτή η προσπάθεια δεν αναιρεί καθόλου την αφάνταστη, απίστευτη ταλαιπωρία που έχουν υποστεί δημότες με την έλλειψη νερού αλλά και κυριότερο τις γαστρεντερίτιδες σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Προσπαθούμε να αποσυμφορήσουμε την κατάσταση με υδροφόρες και εμφιαλωμένα νερά. Στο Νοσοκομείο παραμένει μόνο ένα μικρό παιδί και ένας ηλικιωμένος. Αποδέχομαι ότι είναι οργισμένοι και θυμωμένοι. Ήλθε η πρώτη αγωγή στο δήμο. Οι αρμόδιοι που διαχειρίζονταν την κατάσταση έχουν ήδη κληθεί και καταθέσει».

Τέλος, ο δήμαρχος ανέφερε πως στους τελευταίους ελέγχους που έκανε η ΔΕΥΑΡΦ δεν γινόταν έλεγχος για σαλμονέλα, καθώς «στον έλεγχο αυτό οδηγούμαστε όταν πλέον υπάρχει κάποιο κρούσμα γαστρεντερίτιδας».

«Ακόμη δεν μας έχουν δώσει άλλες οδηγίες. Προτεραιότητά μας τώρα είναι να δώσουμε νερό στους κατοίκους και να εντοπίσουμε μια νέα γεώτρηση που θα συμβάλλει στην επάρκεια του νερού. Τα υπόλοιπα τελούν υπό διερεύνηση» κατέληξε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ