Ανασχηματισμός: Τα πιθανά σενάρια και τα ονόματα


Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε έναν δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με σημαντικές αλλαγές σε διάφορα υπουργεία.

Της: Έπη Τρίμη

Ο ανασχηματισμός αυτός χαρακτηρίζεται από την είσοδο νέων προσώπων και την επιστροφή ορισμένων παλαιών στελεχών σε σημαντικές θέσεις​.

Οι υπουργοί και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται σε αναμονή για τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο ανασχηματισμός είναι πιθανό να ανακοινωθεί την Τετάρτη, με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης να ακολουθεί την Πέμπτη και την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή.

Η συζήτηση για τον ανασχηματισμό ξεκίνησε μετά τα απογοητευτικά εκλογικά αποτελέσματα, που προκάλεσαν σειρά αλλαγών και κινήσεων από τον Πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακύρωσε την επίσκεψή του στην Ιορδανία και ξεκίνησε συναντήσεις με βασικούς υπουργούς, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δύο Αντικρουόμενες Απόψεις στο Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν δύο αντικρουόμενες απόψεις για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση:

 1. Διατήρηση του Κεντρώου Προσανατολισμού: Ο Άκης Σκέρτσος και ο Αλέξης Πατέλης υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει τον κεντρώο προσανατολισμό της, προκειμένου να κερδίσει τους ψηφοφόρους που δεν την ψήφισαν αλλά και δεν προσέγγισαν άλλα κόμματα.
 2. Στροφή προς τα Δεξιά: Άλλα στελέχη της δεξιάς πτέρυγας πιστεύουν ότι η ΝΔ πρέπει να ακολουθήσει την πανευρωπαϊκή τάση και να στραφεί προς τα δεξιά. Υπάρχουν επίσης στελέχη που υποστηρίζουν την επιστροφή στις καραμανλικές ρίζες της ΝΔ.

Αιτίες της Ήττας και Δυνατότητες Αλλαγών

Η κυβέρνηση δεν έχει αναλύσει πλήρως τα αίτια της ήττας, αλλά αναγνωρίζει διάφορους παράγοντες που συνέβαλαν, όπως:

 • Η διαφωνία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
 • Η ακρίβεια και η δυσαρέσκεια των ελεύθερων επαγγελματιών για το ασφαλιστικό.
 • Η δυσαρέσκεια των μικρομεσαίων επιχειρηματιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού.
 • Η ενόχληση για τα Τέμπη και το σκάνδαλο με τη διαρροή των email.

Ο Πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να προβεί σε εκτεταμένες αλλαγές στην κυβέρνηση, καθώς υπάρχει διάχυτη δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις ορισμένων υπουργείων, όπως τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μεταφορών και Εσωτερικών. Αναμένεται να αξιοποιήσει αυτή τη φορά στελέχη της παράταξης και όχι μεταγραφές εκτός ΝΔ, ενώ πιθανόν θα υπάρξουν πολλές αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών και συγχωνεύσεις υπουργείων.

Πιθανά Ονόματα και Θέσεις

Οι φήμες δίνουν και παίρνουν σχετικά με τα ονόματα που θα συμπεριληφθούν στον ανασχηματισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες:

 • Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενδέχεται να επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου.
 • Ο Κωστής Χατζηδάκης μπορεί να μετακινηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών.
 • Ο Θόδωρος Σκυλακάκης πιθανόν να αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών.
 • Ο Μάκης Βορίδης ενδέχεται να μετακινηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
 • Θέση αναζητείται για τον Άκη Σκέρτσο, ο οποίος πιθανόν να μετακινηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου.

Εκτός σχεδιασμών φημολογείται ότι ενδέχεται να μείνουν οι Κώστας Σκρέκας, Γιάννης Βρούτσης και Νίκη Κεραμέως.

Οι εξελίξεις αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού θα καθορίσουν τη νέα πορεία της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ