Γιατί το φετινό ομόλογο ήταν πιο πετυχημένο από περυσινό


Η υψηλή ζήτηση για τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης ήταν ένας από τους λόγους που στέφτηκε με επιτυχία η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές πριν από έναν μήνα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης της Τράπεζας Πειραιώς με θέμα «Έκδοση με Φόντο το Ευνοϊκό Rally στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια», όπου σημειώνεται ότι το πενταετές ομόλογο που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίστηκε με επιτυχία, αφού 2,5 δισ. ευρώ της έκδοσης υπερκαλύφθηκαν κατά 4 φορές ενώ η απόδοση και το κουπόνι στο 3,6% και 3,45% αντίστοιχα θεωρούνται χαμηλά σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις.

Επιπλέον, σημειώνει η μελέτη, σε αντίθεση με το επταετές ομόλογο που εκδόθηκε πριν από ακριβώς έναν χρόνο, η διαπραγμάτευση της έκδοσης στην δευτερογενή αγορά χαρακτηρίστηκε από έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς η απόδοση στην λήξη κινήθηκε μεταξύ του 3,22-3,35%.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους αυτών των κινήσεων είναι, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, ότι η έκδοση έγινε σε μια περίοδο υψηλής ζήτησης για ομόλογα της περιφέρειας καθώς οι ομολογιακές εκδόσεις από Ισπανία (10ετία), Πορτογαλία (10ετία) και Ιταλία (16ετία) παρουσίασαν εξίσου υψηλή επενδυτική ζήτηση.

Δύσκολη συγκυρία για την επόμενη έκδοση

Όσον αφορά στις επόμενες εκδόσεις ύψους 3-5 δισ. ευρώ που σχεδιάζει η κυβέρνηση μέσα στο 2019, το Τμήμα Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμά σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει το Eurogroup της 11ης Μαρτίου και η απόφαση για την εκταμίευση ποσού άνω των 650 εκατ. ευρώ από ANFAs και SMPs. «Παρά τις θετικές εξελίξεις για τις ελληνικές ομολογιακές εκδόσεις η αβεβαιότητα καθώς η οικονομία εισέρχεται σε περίοδο εκλογών, ο κίνδυνος δημοσιονομικών αποκλίσεων και το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να απασχολούν τις αγορές», προειδοποιεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος Fitch επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγησης στο BB- στις 5 Φεβρουαρίου ενώ σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε και ο οίκος S&P διατηρώντας την πιστοληπτική αξιολόγηση στο Β+ στα μέσα Ιανουαρίου. Οι αγορές αναμένουν την επόμενη απόφαση πιστοληπτικής αξιολόγησης της Moody’s την 1η Μαρτίου καθώς η αξιολόγηση Β3 είναι 2 με 3 βαθμίδες χαμηλότερα από αυτές των υπόλοιπων οίκων, αναφέρει η έκθεση.

Κέρδη καταγράφουν τα ομόλογα

Με αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που παρατηρήθηκε στις αρχές του μήνα ξεκίνησε το 2019 καθώς οι αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων κατέγραψαν σημαντικά κέρδη. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο ο Δείκτης κρατικών ομολόγων σημείωσε ιστορικό υψηλό στις 504 μονάδες (31/01/2019). Ύστερα από μια παράλληλη κίνηση που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο και το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ο Δείκτης παρουσίασε ανοδική τάση η οποία οδήγησε σε αύξηση της τάξης του 2,92%. Σε ετήσια βάση ο Δείκτης αυξήθηκε το 2018 κατά 4,53%, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, δεδομένης της σημαντικής ανοδικής τάσης στις τιμές των ελληνικών ομολόγων τα προηγούμενα έτη καθώς και της αρνητικής συνολικής πορείας των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη το ίδιο έτος, η επιβράδυνση στην ελληνική αγορά ομολόγων ήταν αναμενόμενη.

Ευνοημένα (και) τα εταιρικά ομόλογα

Το 2019 ξεκίνησε με νέα δυναμική στην αγορά εταιρικών ομολόγων καθώς ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων σημείωσε τον Ιανουάριο αύξηση 1,3% σε μηνιαία βάση φτάνοντας τις 134,5 μονάδες στα τέλη του μήνα. Τον Ιανουάριο, η μεσοσταθμική απόδοση στην λήξη των ομολόγων του Δείκτη κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξης των 47 μβ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα φτάνοντας το 3,54%. Χαρακτηριστικά, κέρδη εμφάνισαν σχεδόν όλα τα ομόλογα που περιλαμβάνονται στον Δείκτη με τις σημαντικότερες κινήσεις να καταγράφονται από τα δύο ομόλογα της INTRALOT, το ομόλογο της B&F, το ομόλογο της SUNLIGHT και το ομόλογο της ΔΕΗ.

Το ευνοϊκό κλίμα στην αγορά ομολόγων αναμένεται να εκμεταλλευθεί η Aegean η οποία σκοπεύει να αντλήσει 200-300 εκατ. ευρώ από την αγορά, μέσω επταετούς ομολόγου. Παράλληλα, το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, της ΕBRD και του Χρηματιστηρίου Αθηνών σχετικά με την προετοιμασία εισαγωγής μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις χρηματαγορές είναι πιθανό να ωθήσει σε περισσότερες νέες ομολογιακές εκδόσεις μέσα στο έτος.

Ωστόσο, παρά το ευνοϊκό κλίμα για τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα ο αντίκτυπος από τους θεμελιώδεις προσδιοριστικούς παράγοντες του Δείκτη Εταιρικών Ομολόγων, όπως η πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος, κρατούν τις αποτιμήσεις σε χαμηλότερο επίπεδο, καταλήγει η έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ