Ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση των Προσφυγικών στην Λ. Αλεξάνδρας

Τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας κρύβουν τις ιστορίες των προσφύγων της Μικράς Ασίας…

Σήμερα με την «Ανάπλαση της Αθήνας Α.Ε». προχωράει το έργο στο επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από τον βασικό στόχο, που από την αρχή είχε θέσει η Περιφερειακή αρχή.

Την διατήρηση και αξιοποίηση των εμβληματικών τοποσήμων της πρωτεύουσας με άξονες, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την κοινωνική χρησιμότητα και την ισορροπημένη ένταξη των Προσφυγικών στις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

Η ιστορία των προσφυγικών

Τα Προσφυγικά συγκαταλέγονται στα 130 σπουδαιότερα δείγματα της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής για τον 20ο αιώνα.

Αποτέλεσαν την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια της πολιτείας να στεγάσει τους Μικρασιάτες πρόσφυγες .

Η περιοχή των Προσφυγικών έχει έκταση 14.500 τ.μ. στην οποία έχουν χωροθετηθεί 8 πολυκατοικίες που καταλαμβάνουν έκταση 4.500 τ.μ. και έχουν δόμηση 13.050 τ.μ. δηλαδή κάλυψη 30% και Σ.Δ. 0.9 συντελεστή τέσσερεις φορές μικρότερο από εκείνον της γύρω περιοχής. (ΣΔ 3,6).

Οι πολυκατοικίες της Λ. Αλεξάνδρας κτίστηκαν το 1935, από τους αξιόλογους μηχανικούς Κίμωνα Λάσκαρη και Δημήτρη Κυριακού, με σκοπό να στεγάσουν αποκλειστικά πρόσφυγες.

Είναι κατασκευασμένες σε στυλ Bauhaus, μακρόστενες χωρίς κανένα εξωτερικό μορφολογικό στοιχείο.

Διατηρητέα

Το 2003 το ΥΠΠΟ με ΦΕΚ έκρινε ως Διατηρητέα Μνημεία τις 2 από τις 8 πολυκατοικίες (πίσω από τον Άγιο Σάββα) και (κατόπιν προσφυγής των κατοίκων και δεκάδων φορέων στο ΣΤΕ) το 2009 το ΥΠΠΟ έκρινε ως Διατηρητέα Μνημεία και τις υπόλοιπες 6 επειδή αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο κτιρίων κοινωνικής κατοικίας του Μοντέρνου Κινήματος (από τα ελάχιστα εναπομείναντα) ιδιαίτερα σημαντικών για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής της μεσοπολεμικής περιόδου και της ιστορικής εξέλιξης της πόλης των Αθηνών.

Με την μεταβίβαση της κυριότητας των 177 διαμερισμάτων του συγκροτήματος των Προσφυγικών από το δημόσιο (ΕΤΑΔ) στην Περιφέρεια Αττικής δικαιώθηκαν οι πολύχρονοι αγώνες και το δίκαιο αίτημα πολλών κοινωνικών φορέων, τοπικών συλλογικοτήτων και της Ακαδημαϊκής κοινότητας με εμβληματική συμβολή της Άννυς Βρυχέα, σύμφωνα με το ypodomes.gr.

Αποκατάσταση

Η Περιφέρεια Αττικής με τις αποφάσεις του Περιφερειακού συμβουλίου της (απ.297/2016 και 123/2017) περιλαμβάνει στον προϋπολογισμό της το έργο για την «Αποκατάσταση Προσφυγικών Πολυκατοικιών στη Λ. Αλεξάνδρας και Ανάπλαση περιβάλλοντα χώρου».

Η πορεία των Προσφυγικών στο χρόνο, σήμερα παίρνει ένα νέο δρόμο με αφορμή την έγκριση της μελέτης αποκατάστασης των Προσφυγικών από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here