Πρωτοποριακή θεραπεία κακώσεων νωτιαίου μυελού με βλαστοκύτταρα


Μια ομάδα ιαπωνικών ερευνητών θα πραγματοποιήσει μια άνευ προηγουμένου δοκιμή χρησιμοποιώντας ένα είδος βλαστικών κυττάρων για να προσπαθήσει να θεραπεύσει εξουθενωτικές βλάβες του νωτιαίου μυελού, αποκάλυψαν οι ειδικοί.  

Η ομάδα στο Πανεπιστήμιο Keio του Τόκιο έχει λάβει έγκριση από την κυβέρνηση για μια δοκιμή που χρησιμοποιεί τα λεγόμενα επαγόμενα κύτταρα Pluripotent Stem (iPS) – τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε κύτταρο του σώματος – για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρά τραύματα του νωτιαίου μυελού.

Η δοκιμή, που αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα φέτος, θα επικεντρωθεί αρχικά σε τέσσερις ασθενείς που υπέστησαν τραυματισμούς μόλις 14 έως 28 ημέρες νωρίτερα, δήλωσε το πανεπιστήμιο. Η ομάδα θα μεταμοσχεύσει δύο εκατομμύρια κύτταρα iPS στις σπονδυλικές στήλες των ασθενών, οι οποίοι στη συνέχεια θα περάσουν από την αποκατάσταση και θα παρακολουθούνται για ένα χρόνο.

Οι αυστηροί περιορισμοί στον αριθμό των συμμετεχόντων είναι απαραίτητοι επειδή η διαδικασία είναι μια “πρωτοφανής, παγκόσμια πρώτη κλινική δοκιμή”, πρόσθεσε το πανεπιστήμιο. “Έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που αρχίσαμε να ερευνούμε την επεξεργασία των κυττάρων. Τέλος, μπορούμε να ξεκινήσουμε μια κλινική δοκιμή”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Hideyuki Okano, καθηγητής φυσιολογίας. “Θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να δημιουργήσουμε ασφάλεια και να παρέχουμε τη θεραπεία στους ασθενείς”, πρόσθεσε.

Η μελέτη θα διεξαχθεί σε ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω που έχουν χάσει εντελώς τις κινητικές και αισθητικές τους λειτουργίες. Υπάρχουν περισσότεροι από 100.000 ασθενείς στην Ιαπωνία οι οποίοι μένουν παράλυτοι λόγω τραυματισμών του νωτιαίου μυελού αλλά δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Ο πρωταρχικός σκοπός της δοκιμής είναι να επιβεβαιώσει την ασφάλεια των μεταμοσχευμένων κυττάρων και τη μέθοδο της μεταμόσχευσης, ανέφεραν οι ερευνητές. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της θεραπείας για χρόνιους τραυματισμούς καθώς και στο μέλλον εάν μπορεί να επιβεβαιώσει την ασφάλεια της τεχνικής μέσω της κλινικής δοκιμής.

Η ανακοίνωση έρχεται αφού οι ερευνητές στο Κιότο δήλωσαν το Νοέμβριο ότι είχαν μεταμοσχεύσει κύτταρα IPS στον εγκέφαλο ενός ασθενούς σε μια προσπάθεια να θεραπεύσουν τη νόσο του Πάρκινσον. Ο άντρας ήταν σταθερός μετά την επέμβαση και θα παρακολουθείται για δύο χρόνια.

Οι ερευνητές έκαψαν 2,4 εκατομμύρια κύτταρα iPS στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου του ασθενούς σε μια διαδικασία που χρειάστηκε περίπου τρεις ώρες. Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια χρόνια, εκφυλιστική νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει το κινητικό σύστημα του σώματος, προκαλώντας συχνά κούνημα και άλλες δυσκολίες στην κίνηση.

Τα κύτταρα iPS δημιουργούνται με την τόνωση ώριμων, ήδη εξειδικευμένων κυττάρων πίσω σε νεανική κατάσταση – βασικά κλωνοποίηση χωρίς την ανάγκη για έμβρυο.Τα κύτταρα μπορούν να μετασχηματιστούν σε μια σειρά διαφορετικών τύπων κυττάρων και η χρήση τους είναι ένας βασικός τομέας της ιατρικής έρευνας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ