Πρόστιμο 181.000 ευρώ για δύο παραβάσεις στον ποταμό Λούρο


Η περιφέρεια καλείται να πληρώσει περίπου 181.000 ευρώ, καθώς ανέθεσε αντιπλημμυρικά έργα στον Λούρο χωρίς να έχει ληφθεί περιβαλλοντική αδειοδότηση

Βαρύ πρόστιμο καλείται να πληρώσει η Περιφέρεια Ηπείρου για τις καταστροφικές της παρεμβάσεις στον ποταμό Λούρο.

Η περιφέρεια καλείται να πληρώσει περίπου 181.000 ευρώ, καθώς ανέθεσε αντιπλημμυρικά έργα στον Λούρο χωρίς να έχει ληφθεί περιβαλλοντική αδειοδότηση, τα δε έργα εκτελέστηκαν με τέτοιον τρόπο που τελικά προκάλεσαν σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και μάλιστα σε σημείο του ποταμού που αποτελεί τον μοναδικό βιότοπο ενδημικού είδους πέστροφας που προστατεύεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Η επέμβαση στην κοίτη του Λούρου πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2022. Μετά τις καταγγελίες του Δήμου Δωδώνης, την περιοχή επισκέφθηκαν κλιμάκια των επιθεωρητών Περιβάλλοντος και της μονάδας Ηπείρου του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), καθώς στην περιοχή αυτή ζει η ενδημική πέστροφα του Λούρου (Salmo lurosensis), είδος κρισίμως κινδυνεύον.

Οι επεμβάσεις ήταν τόσο μεγάλες που έγινε διακοπή της ροής του ποταμού σε μήκος 8 χιλιομέτρων.

Να σημειωθεί ότι οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, με την Περιφέρεια Ηπείρου (που τις χρηματοδότησε και τις ανέθεσε) να υποστηρίζει ότι δεν απαιτούνταν, αφού η περιοχή είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ