Ώρα μηδέν: Το μαγνητικό πεδίο του ήλιου πρόκειται να αναστραφεί- Tι πρέπει να περιμένουμε


Ήλιος: Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει περίπου κάθε 11 χρόνια 

Ο ήλιος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός σημαντικού γεγονότος, μιας αντιστροφής του μαγνητικού πεδίου.

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει περίπου κάθε 11 χρόνια και σηματοδοτεί ένα σημαντικό στάδιο στον ηλιακό κύκλο. Η μετατόπιση της πολικότητας υποδηλώνει το μέσο του ηλιακού μέγιστου, το αποκορύφωμα της ηλιακής δραστηριότητας, και την έναρξη της μετατόπισης προς το ηλιακό ελάχιστο.

Η τελευταία φορά που το μαγνητικό πεδίο του ήλιου αντιστράφηκε ήταν προς το τέλος του 2013.

Τι προκαλεί όμως αυτή την αλλαγή στην πολικότητα και είναι επικίνδυνη;

Ας ρίξουμε μια βαθιά ματιά στην αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του ήλιου και ας διερευνήσουμε τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στη Γη.

Για να κατανοήσουμε την αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου, πρώτα, είναι σημαντικό να είμαστε εξοικειωμένοι με τον ηλιακό κύκλο. Αυτός ο περίπου 11ετής κύκλος της ηλιακής δραστηριότητας καθοδηγείται από το μαγνητικό πεδίο του ήλιου και υποδεικνύεται από τη συχνότητα και την ένταση των ηλιακών κηλίδων που είναι ορατές στην επιφάνεια.

Το ύψος της ηλιακής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου ηλιακού κύκλου είναι γνωστό ως ηλιακό μέγιστο και οι τρέχουσες εκτιμήσεις προβλέπουν ότι θα συμβεί μεταξύ των τελών του 2024 και των αρχών του 2026.

Ο κύκλος Hale

Υπάρχει όμως και ένας άλλος πολύ σημαντικός, αν και λιγότερο γνωστός, κύκλος που περικλείει δύο 11ετείς ηλιακούς κύκλους. Γνωστός ως κύκλος Hale, αυτός ο μαγνητικός κύκλος διαρκεί περίπου 22 χρόνια, μέσω του οποίου το μαγνητικό πεδίο του ήλιου αντιστρέφεται και στη συνέχεια επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση, δήλωσε στο Space.com ο Ryan French, ηλιακός αστροφυσικός και συγγραφέας του Space.com.

Κατά τη διάρκεια του ηλιακού ελάχιστου, το μαγνητικό πεδίο του ήλιου είναι κοντά σε δίπολο, με έναν βόρειο και έναν νότιο πόλο, παρόμοιο με το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Καθώς όμως μετατοπιζόμαστε προς το ηλιακό μέγιστο, “το μαγνητικό πεδίο του ήλιου γίνεται πιο πολύπλοκο, χωρίς σαφή διαχωρισμό βόρειου-νότιου πόλου”, δήλωσε ο French. Μέχρι να περάσει το ηλιακό μέγιστο και να φτάσει το ηλιακό ελάχιστο, ο ήλιος έχει επιστρέψει σε ένα δίπολο, αν και με ανεστραμμένη πολικότητα.

Η επερχόμενη αλλαγή στην πολικότητα θα είναι από το βόρειο στο νότιο μαγνητικό πεδίο στο βόρειο ημισφαίριο και αντίστροφα στο νότιο ημισφαίριο.”Αυτό θα τον φέρει σε παρόμοιο μαγνητικό προσανατολισμό με τη Γη, η οποία έχει επίσης το μαγνητικό πεδίο της με νότιο προσανατολισμό στο βόρειο ημισφαίριο”, εξήγησε ο French.

Τι προκαλεί την αλλαγή της πολικότητας;

Η αντιστροφή οφείλεται στις ηλιακές κηλίδες, μαγνητικά πολύπλοκες περιοχές της επιφάνειας του ήλιου που μπορούν να γεννήσουν σημαντικά ηλιακά γεγονότα, όπως ηλιακές εκλάμψεις και στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας (CME) – μεγάλες εκρήξεις πλάσματος και μαγνητικού πεδίου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ