Γιατί οι λίστες θα κάνουν καλύτερη και πιο οργανωμένη τη ζωή σου


Άγχος, πίεση, κούραση, ρουτίνα… Με το καλοκαιράκι να μας κουνά πλέον το μαντήλι, η επάνοδος στην επαγγελματική καθημερινότητα αποτελεί μια υπόθεση τουλάχιστον ζόρικη. Από την άλλη, βέβαια, δεν υπάρχει λόγος να σε παίρνει (πολύ) από κάτω. Βλέπεις, υπάρχει τρόπος για να επανέλθεις λίγο πιο εύκολα στους «φυσιολογικούς» σου ρυθμούς. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αρχίσεις να χρησιμοποιείς λίστες. Αλήθεια. Δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις; Ιδού τρεις πολύ καλοί λόγοι που θα σε κάνουν να το ξανασκεφτείς…

Σε βοηθούν να «φιλτράρεις» καλύτερα τα δεδομένα
Η διαδικασία καταγραφής των καθημερινών σου υποχρεώσεων σε κάποια λίστα δε διαφέρει ιδιαίτερα από εκείνη που ακολουθείς όταν κρατάς σημειώσεις ενώ διαβάζεις ένα βιβλίο ή παρακολουθείς κάποια διάλεξη. Μάλιστα, μια σειρά σχετικών μελετών έχει δείξει ότι κρατώντας σημειώσεις, όχι μόνο «φιλτράρεις» τις πληροφορίες που λαμβάνεις καλύτερα, αλλά επιπλέον βοηθάς τον εγκέφαλό σου να συγκρατήσει πιο αποτελεσματικά τις πιο σημαντικές από αυτές αλλά και να τις ανακαλέσει πιο εύκολα και πιο γρήγορα όποτε χρειαστεί.

Κάτι ανάλογο ισχύει και όταν καταγράφεις τις υποχρεώσεις τις ημέρας / εβδομάδας / μήνα σε ένα κομμάτι χαρτί. Κάνοντας κάτι τόσο απλό, ουσιαστικά δίνεις στον εγκέφαλό σου τη δυνατότητα να ιεραρχήσει σωστά και, κυρίως, να απομνημονεύσει καλύτερα όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, «χθες». Πρόκειται για μια διαδικασία ιδιαίτερα απλή η οποία, ωστόσο όπως έχει αποδειχτεί, σε βοηθά όχι μόνο να γίνεις πιο αποτελεσματικός στη δουλειά σου αλλά και να καταπολεμήσεις αποτελεσματικά το άγχος που βιώνεις.

Καθιστούν πιο εύκολη την υλοποίηση δύσκολων project
Ας υποθέσουμε ότι θέλεις να γράψεις ένα βιβλίο: πρόκειται για μια διαδικασία σαφέστατα δύσκολη, η οποία, εκτός από πειθαρχία και χρόνο, προϋποθέτει διαδοχικά την έρευνα, τη συγγραφή και, τέλος, την επιμέλεια όλων αυτών που θα γράψεις.

Επίσης, αποτελεί μια διαδικασία που μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη αν «σπάσει» σε μικρότερους, πιο ρεαλιστικούς στόχους τους οποίους, πετυχαίνοντας έναν προς έναν, θα έρθεις εν τέλει πιο κοντά στην υλοποίηση του ονείρου της πρώτης έκδοσης.
Ενημερωτικά, η παραπάνω διαδικασία μπορεί να κάνει την επαγγελματική σου ζωή πιο εύκολη, ακόμη κι αν δεν έχεις το «ψώνιο» της συγγραφής. Για να το θέσουμε διαφορετικά, δημιουργώντας μια λίστα με τα «σκαλοπάτια» (οι «στόχοι» που λέγαμε προηγουμένως) που προϋποθέτει κάποιο μεγάλο project και κατόπιν θέτοντας στον εαυτό σου επιμέρους deadlines για καθένα από τα «σκαλοπάτια» αυτά, θα μπορέσεις τελικά να ανέβεις το «βουνό» λίγο πιο εύκολα.

Τέλος, σε κάνουν πιο παραγωγικό
Ναι, ο εργασιακός χώρος, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ένας χώρος γεμάτος περισπασμούς (βλέπε: τηλέφωνα που κτυπούν συνεχώς, emails, ειδοποιήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κοκ) αλλά και απρόβλεπτες καταστάσεις (εντελώς ενδεικτικά, όλα αυτά τα απρογραμμάτιστα meetings που κανονίζει ο «μεγάλος» την τελευταία στιγμή) που «σκοτώνουν» την παραγωγικότητά σου, βγάζοντάς σε εν τέλει εκτός προγράμματος.

Θέλεις λοιπόν να γίνεις πιο αποτελεσματικός στον χώρο εργασίας σου; Δημιούργησε μια λίστα με όλα αυτά που έχεις να κάνεις μέσα στην ημέρα και κατόπιν προσπάθησε να την ακολουθήσεις όσο καλύτερα γίνεται. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα ξέρεις ακριβώς πόσο αποδοτικός υπήρξες στη δουλειά αλλά, ενδεχομένως, θα μπορέσεις να εντοπίσεις λίγο πιο εύκολα όλα αυτά τα λάθη που, τελικά, σε κάνουν να «λιώνεις» στη δουλειά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ