Αρκάς: Η καλημέρα με τον αγουροξυπνημένο σύζυγο – Σας θυμίζει κάτι;


Καλημέρα! Ο γνωστός σκιτσογράφος Αρκάς μας χαρίζει άλλη μια στιγμή γέλιου με το πρόσφατο σκίτσο του, όπου απεικονίζεται ένας υπναράς σύζυγος να ζητά έλεος από τη σύζυγό του.

Στο σκίτσο, που ταιριάζει απόλυτα με το αίσθημα της «Τσαγκαροδευτέρας», βλέπουμε τον κουρασμένο σύζυγο να παραπονιέται καθώς η σύζυγός του τον ξυπνά απότομα.

Ο σύζυγος, μισοξυπνημένος, διαμαρτύρεται έντονα:

– Έλεος!… Μια Κυριακή έχω για να κοιμηθώ λίγο παραπάνω. Γιατί με ξύπνησες;

Η απάντηση της συζύγου είναι άμεση και σαρκαστική, προκαλώντας γέλιο σε όλους εμάς:

– Γιατί έχει πάει Δευτέρα πρωί!

Η ικανότητα του Αρκά να απεικονίζει την καθημερινότητα με χιούμορ είναι μοναδική και μας υπενθυμίζει τις δυσκολίες του πρωινού ξυπνήματος, ειδικά μετά από ένα Σαββατοκύριακο. Οι ήρωές του συχνά αντικατοπτρίζουν τις δικές μας εμπειρίες, κάνοντάς μας να γελάμε με τον εαυτό μας.

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.

Λόγω της αλλαγής του περιεχομένου και των πολιτικών μηνυμάτων των έργων του ανά τα χρόνια καθώς και της ανωνυμίας του ορισμένοι εικάζουν πως ο αυθεντικός Αρκάς έχει πεθάνει και πλέον τα υποτιθέμενα έργα του δημιουργούνται από τρίτους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ