Σύνοδος Κορυφής: Πλήρες αδιέξοδο – Χωρίς συμφωνία για τα ευρωπαϊκά αξιώματα


Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία για την κατανομή των κορυφαίων αξιωμάτων της Ένωσης, με τους ηγέτες των κρατών-μελών να συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 27 και 28 Ιουνίου.

Χωρίς συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. συζήτησαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου για την κοινή εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, δεν κατέληξαν σε συμφωνία, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες και το Politico, παρά τις ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας.

Κύριες διαφωνίες

Η κύρια διαφωνία εντοπίζεται στη διάρκεια της θητείας του Αντόνιο Κόστα ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τους Σοσιαλιστές να επιδιώκουν πενταετή θητεία, κάτι που αρνείται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Δηλώσεις Μισέλ και Μακρόν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το στάδιο για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα, αλλά σημείωσε ότι η συζήτηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αντίστοιχα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι μακριά από την επίτευξη συμφωνίας και ότι αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

Οι ρόλοι διαπραγματευτών

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ, αναλαμβάνουν ρόλο διαπραγματευτών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στη συζήτηση για τα κορυφαία αξιώματα. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, οι οποίοι εκπροσωπούν τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες.

Πιθανά πρόσωπα για τα κορυφαία αξιώματα

Πιθανές υποψηφιότητες περιλαμβάνουν τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη Μαλτέζα Ρομπέρτα Μέτσολα ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Εσθονή Κάγια Κάλας ως επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής.

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση

Η συζήτηση για τα κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε. και για τις κατευθύνσεις της επόμενης νομοθετικής περιόδου θα συνεχιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας ότι το ΕΛΚ διεκδικεί τη συνέχιση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσδοκά σε συμφωνία για την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται, αναμένεται οι ευρωπαίοι ηγέτες να καταλήξουν σε αποφάσεις στις επόμενες συναντήσεις τους, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τις κατευθύνσεις του επόμενου νομοθετικού κύκλου της Ε.Ε.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ