Πώς να βρείτε την ισορροπία σαν γονείς όταν χωρίζετε


Δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν νέοι κανόνες στο μεγάλωμα όταν μία σχέση τελειώνει, ειδικά αν υπάρχουν άλυτα θέματα ή δυνατά συναισθήματα. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε και οι δύο εξίσου πολύ χρόνο με το παιδί σας ή κάποιος να μην θέλει. Ο μοιρασμένος χρόνος φαντάζει ιδανική λύση αλλά δεν είναι πάντα εφικτό. Καταρχάς, υπάρχουν πρακτικά θέματα που προκύπτουν, όπως το με ποιον θα μείνει το παιδί. Όποια όμως και αν είναι η κατάσταση του ζευγαριού χρειάζεται να πάρει ξεκάθαρες αποφάσεις, να έχει ανοιχτό μυαλό και να μπει στη θέση του παιδιού.

Αναπτύξτε ένα σχέδιο συνεργασίας. Χρειάζεται να συζητήσετε για τα καθήκοντα και τις ευθύνες αναφορικά με το παιδί. Αν δεν μπορείτε να επιλύσετε τα θέματα μόνοι σας, ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού. Το κοινό σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει το πρόγραμμα επισκέψεων, το σχολείο, τα οικονομικά, τις ιατρικές ανάγκες του παιδιού, τις διακοπές και αργίες. Συζητήστε επίσης για τις εναλλακτικές που έχετε σε περίπτωση που συμβεί κάτι έκτακτο.

Tips για πετυχημένη συνεργασία του ζευγαριού

Στοχεύστε στην ελαστικότητα. Αν κάποιος αργεί λίγο, βοηθά το να έχετε εναλλακτικό σχέδιο και να μην χάνετε την ψυχραιμία σας. Και όσο μεγαλώνει το παιδί, θα πρέπει να προσαρμόζετε τις αλλαγές με βάση το πρόγραμμά του.

Προσπαθείτε να αποδεχθείτε τις μεταξύ σας διαφορές στο μεγάλωμα. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική οπτική και φιλοσοφία στο πώς θέλει να μεγαλώσει το παιδί του. Όσο παραμένει υγιές και ασφαλές, αποδεχθείτε τις διαφορές και δείτε το θετικά σαν μία προσέγγιση που δεν είχατε σκεφτεί και μπορεί να ταιριάζει στη συγκεκριμένη περίσταση.

Βοηθήστε το παιδί να συνδεθεί με τον άλλο γονιό. Βάλτε μία οικογενειακή φωτογραφία ή με τους δυο τους στο χώρο και μην δυσανασχετείτε όταν σας διηγείται το πώς πέρασε στο άλλο σπίτι. Ενθαρρύνετέ το να έχει επικοινωνία με το γονιό και μην μιλάτε αρνητικά για εκείνον.

Οργανώστε νωρίς τις δραστηριότητες. Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλοι μαζί σαν οικογένεια, αναθέστε αρμοδιότητες από νωρίς ώστε να ξέρει ο καθένας τι θα κάνει.

Ετοιμαστείτε για αρνητικά συναισθήματα. Όταν το παιδί είναι με τον άλλο γονιό, ίσως νιώσετε μοναξιά και απογοήτευση. Δείτε τη θετική πλευρά και προσπαθήστε να κάνετε πράγματα για τον εαυτό σας.

ΠΗΓΗ


1 ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ