Αρκάς: Η καλημέρα με τη λίστα υποσχέσεων


Ο Αρκάς συχνά χρησιμοποιεί το χιούμορ και τη σάτιρα για να σχολιάσει κοινωνικά και προσωπικά θέματα. Στο σημερινό του σκίτσο αναφέρεται στις υποσχέσεις που όλοι κατά καιρούς δίνουμε και φυσικά δεν τηρούμε ποτέ.

Οι υποσχέσεις που δεν μπορούμε να κρατήσουμε

Υποσχέσεις που δίνονται εν θερμώ:

Όταν κάποιος υπόσχεται κάτι σε στιγμή έντονης συναισθηματικής φόρτισης (είτε θυμού, είτε ενθουσιασμού), είναι πιθανό να μην μπορέσει να την κρατήσει όταν ηρεμήσει.

Υποσχέσεις που απαιτούν παράγοντες εκτός ελέγχου μας:
Υποσχέσεις που εξαρτώνται από εξωτερικές συνθήκες ή άλλους ανθρώπους μπορεί να μην είναι ρεαλιστικές.

Υποσχέσεις που υπερβαίνουν τις δυνατότητές μας:
Όταν κάποιος υπόσχεται κάτι πέρα από τις δυνάμεις ή τις ικανότητές του, είναι πιθανό να αποτύχει.

Υποσχέσεις που δίνονται για να ικανοποιήσουν άλλους χωρίς να πιστεύουμε πραγματικά σε αυτές:
Όταν υπόσχεται κάποιος κάτι απλά για να ευχαριστήσει ή να καθησυχάσει κάποιον άλλο, χωρίς να έχει πρόθεση ή δυνατότητα να το εκπληρώσει.

Πότε και για ποιο λόγο δίνουμε υποσχέσεις

Οι άνθρωποι δίνουν υποσχέσεις για διάφορους λόγους:

  • Για να καθησυχάσουν άλλους: Συχνά υποσχόμαστε κάτι για να ηρεμήσουμε ή να ευχαριστήσουμε τους γύρω μας.
  • Για να δείξουμε δέσμευση: Μια υπόσχεση μπορεί να δείχνει ότι είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε ευθύνες.
  • Για να ενισχύσουμε σχέσεις: Υποσχέσεις μπορούν να ενισχύσουν τις διαπροσωπικές σχέσεις, δείχνοντας εμπιστοσύνη και καλή θέληση.
  • Για να επιτύχουμε κάτι: Σε επαγγελματικά ή προσωπικά πλαίσια, μια υπόσχεση μπορεί να δοθεί για να επιτύχουμε έναν στόχο.

Μπορούμε να κρατήσουμε τις υποσχέσεις μας;

να μπορούμε να κρατάμε τις υποσχέσεις μας, είναι σημαντικό να αναλογιζόμαστε τα εξής πριν τις δώσουμε:

Ρεαλιστικότητα: Είναι η υπόσχεση εφικτή; Έχουμε τα μέσα και τις δυνατότητες να την εκπληρώσουμε;
Ειλικρίνεια: Πιστεύουμε πραγματικά σε αυτό που υποσχόμαστε; Έχουμε την πρόθεση να το τηρήσουμε;
Συνθήκες: Υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την υπόσχεση;

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.

Λόγω της αλλαγής του περιεχομένου και των πολιτικών μηνυμάτων των έργων του ανά τα χρόνια καθώς και της ανωνυμίας του ορισμένοι εικάζουν πως ο αυθεντικός Αρκάς έχει πεθάνει και πλέον τα υποτιθέμενα έργα του δημιουργούνται από τρίτους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ