Με ποιο τρόπο οι κολλητοί ορίζουν τη ζωή κάθε άντρα

Hipster friends on road trip on a summers day

Το ότι όλοι οι φίλοι δεν είναι για όλες τις καταστάσεις και στιγμές πιθανότατα να το ξέρεις, εκτός, φυσικά, κι αν πηγαίνεις ακόμη σχολείο. Ιδού λοιπόν δέκα τύποι φίλων, που κάθε άντρας (πρέπει να) έχει στη ζωή του.

Ο «αντίζηλος»
Πρόκειται για τον τύπο που «μετράει» τις κατακτήσεις του απέναντι στο ασθενές φύλο πριν και πάνω απ’ οτιδήποτε άλλο -ενδεχομένως, ακόμα και πάνω από τον σεβασμό του προς εσένα. Είναι ο άνθρωπος που θα χαλάσει την κουβέντα σου με την γκόμενα που μόλις γνώρισες στο μπαρ, είτε προσπαθώντας να σε κερδίσει στο παιχνίδι της γοητείας, είτε -αν του φανεί ότι χάνει- καταστρέφοντας με κάθε μέσο (ακόμη και με «χοντράδες») την κουβέντα σου με το αντικείμενο του πόθου σου. Ο μόνος λόγος που δεν τον παρεξηγείς είναι επειδή μετά από τόσα χρόνια γνωριμίας, ξέρεις καλά πως ό,τι κάνει, το κάνει επειδή ο εγωισμός του δεν του επιτρέπει να γυρίσεις σπίτι με παρέα ενώ αυτός θα μείνει «μπουκάλα».

 

Ο γελωτοποιός
Για κάποιο (ανεξήγητο) λόγο, θεωρείς ότι ο τύπος αυτός είναι ο πιο αστείος άνθρωπος πάνω στον πλανήτη. Κάθε έξοδος μαζί του ισορροπεί (αδέξια) ανάμεσα στην αμηχανία και την μισανθρωπία, ωστόσο η «ταλαιπωρία» (θεωρείς ότι) αξίζει τον κόπο γιατί κανένας, μα κανένας άλλος, δεν σε κάνει να περνάς τόσο καλά όποτε βγαίνετε έξω μαζί. Έστω κι αν αυτό, τις περισσότερες φορές συμβαίνει κατά λάθος.

Ο control freak
Αλλιώς, ο τύπος που αποφασίζει πριν από εσένα, για εσένα, αφού το πλάνο κάθε εξόδου σας είναι καθορισμένο από τον κύριο εδώ μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια -από το πότε θα συναντηθείτε και το πού θα πάτε μέχρι το τί θα κουβεντιάσετε. Επειδή η παραμικρή απόκλιση από το αρχικό (του) σχέδιο μπορεί να αποτελέσει casus belli, το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να συμμορφωθείς χωρίς πολλά-πολλά με τις επιθυμίες του.

Το πρώην «φυτό» (και νυν «φτασμένος»)
Όταν πηγαίνατε μαζί σχολείο (που λέει και το γνωστό άσμα) ήταν το «φυτό» της τάξης: είχε σπυριά, φορούσε γυαλιά, έπαιζε χάλια μπάσκετ, δεν σκάμπαζε πολλά από ποδόσφαιρο αλλά «έσκιζε» στους βαθμούς. Τώρα που τα χρόνια πέρασαν, δεν έχει σπυριά, δεν φοράει γυαλιά αλλά φακούς επαφής, εξακολουθεί να μην είναι καλός στα αθλήματα, όμως έχει μεγαλύτερο σπίτι, καλύτερη γκόμενα και πιο πολλά λεφτά στην τράπεζα σε σχέση με εσένα. Όποτε δεν τον ζηλεύεις θανάσιμα, προσπαθείς να τον μιμηθείς σε όλα αυτά που, εν τέλει, κάνει καλύτερα από εσένα. Έλα, παραδέξου το, μην ντρέπεσαι.

Ο fit τύπος
Είναι εκείνος που τρέχει κάθε Κυριακή σε αγώνες, λιώνει στο γυμναστήριο, πηγαίνει κάθε εβδομάδα για «μονό» σε κάποιο ανοιχτό γηπεδάκι μπάσκετ ή γίνεται εξαιρετικά ανταγωνιστικός σε ένα ποδοσφαιρικό ματς 5×5. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι εκείνος που σε προσκαλεί πάντα να κάνεις κάτι από αυτά μαζί του. Τις περισσότερες φορές του λες «όχι», ειδικά αν έχεις ζόρικη καθημερινότητα, αλλά αυτές που τον ακολουθείς είναι δεδομένο πως νιώθεις ευγνωμοσύνη γι αυτόν. Κυρίως γιατί, μέσα από όλα τα παραπάνω, είναι αυτός που σου δίνει την απαραίτητη έμπνευση για να δραστηριοποιηθείς και να… σηκωθείς επιτέλους από τον καναπέ σου.

Ο μέντορας
Ακόμα και αν είσαι ο πιο κατασταλαγμένος, «διαβασμένος» και ισορροπημένος άνθρωπος στον κόσμο, είναι μάλλον απίθανο να μην χρειαστείς κάποια στιγμή τη γνώμη κάποιου άλλου για κάποιο ζήτημα που σε προβληματίζει και σε «τρώει» μέσα σου.

Σύμφωνοι, τη γνώμη της για κάποια πιο «θεωρητικά» ζητήματα μπορεί να εκφράσει και να σου δώσει και η σύζυγός / σύντροφός σου, όμως τι γίνεται αν το θεματάκι που έχει προκύψει σχετίζεται με το έτερον ήμισυ ή, ενδεχομένως, είναι εντελώς «αντρικό»; Τη λύση σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως τη δίνει ο «μέντορας»…

Ωστόσο, αυτό που κάνει τον «μέντορα» να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους φίλους που έχεις είναι το εξής: είναι ο μοναδικός που δεν θα κωλώσει να σου ασκήσει ειλικρινή και, κυρίως, καλοπροαίρετη κριτική αν τυχόν διαπιστώσει να κάνεις κάτι λάθος, πολύ απλά γιατί χαίρεται πραγματικά να σε βλέπει να εξελίσσεσαι ως άνθρωπος.

Όχι, δεν είναι ιδέα σου: Ο «μέντορας» ίσως να μην είναι η πιο «εύκολος» ή ο πιο αγαπημένος από όλους τους φίλους σου, σίγουρα όμως είναι ο πιο απαραίτητος. Και σαφώς, και ο πιο «πολύτιμος».

 

Ο «πολυτεχνίτης»
Είναι ο άνθρωπος που έχει μια λύση αλλά και μια χρήσιμη συμβουλή για οποιοδήποτε πρακτικό πρόβλημα έχεις να αντιμετωπίσεις στην καθημερινότητά σου -από το πώς να φορτίσεις την μπαταρία του αυτοκινήτου σου αν έχεις «μείνει» και το πώς να ψήσεις σωστά την μπριζόλα σου μέχρι το πώς να σετάρεις το ρούτερ και να διαπραγματευτείς την αγορά του καινούργιου σου μεταφορικού μέσου. Ναι, το προφίλ του θυμίζει αυτό του φίλου-«μέντορα» που λέγαμε από πάνω, με τη μόνη διαφορά ότι οι συμβουλές του «πολυτεχνίτη» αφορούν σχεδόν αποκλειστικά πρακτικά ζητήματα και μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, «εδώ και τώρα». Κοινώς, πρόκειται για ένα από τα πιο χρήσιμα είδη φίλων που μπορείς να έχεις στη ζωή σου, οπότε -μιλώντας καθαρά ωφελιμιστικά- φρόντισε να είσαι πάντα εντάξει και σωστός απέναντί του.

Ο «σύντροφος» / Ο εργένης
Ο φίλος αυτός εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες, αναλόγως με την φάση της ζωής σου για την οποία μιλάμε: Όταν είσαι ελεύθερος, είναι ο τυπάς με τον οποίο θα βγείτε «για γκόμενες» -είναι, δηλαδή, αυτός που θα σε κάνει να χαλαρώσεις πριν από το «πέσιμο», αυτός που θα σε σπρώξει για να μιλήσεις στην «κυρία» που έχεις δει και γουστάρεις αλλά φοβάσαι να προσεγγίσεις, αυτός που εν συνεχεία θα «διαφημίσει» τις θετικές πλευρές του χαρακτήρα σου στην λεγάμενη, βγάζοντάς σε από τη δύσκολη θέση να μιλάς για τον εαυτό σου (μην σε περάσει και για ψώνιο η κοπέλα, δηλαδή).

Αντίστοιχα, όταν είσαι δεσμευμένος / παντρεμένος, είναι ο φίλος που εξακολουθεί να παραμένει εργένης, που αποφεύγει το «νοικοκύρεμα» όπως ο Διάολος το λιβάνι και ο οποίος, στην πραγματικότητα, θα σου υπενθυμίζει παντού και πάντα όλα αυτά τα ενδιαφέροντα που έκανες και που σε όριζαν ως άντρα και ως άνθρωπο πριν «σοβαρευτείς» / βάλεις την κουλούρα / κάνεις παιδιά. Αλλιώς, είναι αυτός που θα επαναφέρει στη ζωή σου, έστω και για λίγο, κάποια ψήγματα «αλητείας» και αβίαστης «αντρίλας», όταν όλα αυτά θα φαντάζουν μόνο με μακρινή ανάμνηση. Και αυτό, είναι κάτι πολύ χρήσιμο για την ψυχική ισορροπία σου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ