Brian Tracy: Από λαντζιέρης και οικοδόμος έγινε κορυφαίος συγγραφέας αυτοβελτίωσης, έχοντας εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους!


Ο Brian Tracy σήμερα είναι από τους επιφανέστερους motivational speakers του κόσμου. Παράλληλα είναι και διάσημος συγγραφέας προσωπικής ανάπτυξης και όχι μόνο. Όμως για να φτάσει σε αυτό το σημείο, αγωνίστηκε σκληρά στη ζωή του, επιβιώνοντας μέσα από αντιξοότητες.

Πριν από λίγα χρόνια, μια μέρα έτυχε να δω ένα απόσπασμα στο Youtube από ένα σεμινάριο του Brian Tracy. Τότε εντυπωσιάστηκα από το πόσο μεστά ήταν τα λόγια του και έτσι άρχισα να διαβάζω τακτικά βιβλία του και να ακούω audiobooks του, τα οποία σε μεγάλο βαθμό έχουν «μεταμορφώσει» την νοοτροπία μου.

Στην Ελλάδα ίσως να μην είναι τόσο γνωστός στο ευρύ κοινό, όμως στο εξωτερικό είναι. Πάμε όμως μαζί να τον γνωρίσουμε…

Τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια

Ο Brian Tracy γεννήθηκε το 1944 στον Καναδά. Η οικογένειά του ήταν αρκετά φτωχή σε σημείο που ο ίδιος αναφέρει πως σπάνια είχαν να φάνε κάτι για μεσημέρι. Ο πατέρας του, από την μια, δεν είχε σταθερή δουλειά, ενώ η μητέρα του, από την άλλη, ήταν άνεργη.

Επίσης θυμάται πως οι γονείς του σπάνια είχαν χρήματα να πληρώσουν τους λογαριασμούς του σπιτιού τους. Έτσι – ελλείψη χρημάτων – αυτός και τα 3 αδέλφια του, φορούσαν ρούχα από φιλανθρωπικές οργανώσεις.

«Μεγάλωσα με την νοοτροπία του “δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, δεν έχουμε λεφτά. Ωστόσο μέσα μου αναρωτιόμουν γιατί κάποιες άλλες οικογένειες απολάμβαναν υψηλότερη ποιότητα ζωής; », ανάφερε χαρακτηριστικά ο Brian.

Στα 15 του, σταμάτησε το σχολείο και άρχισε να δουλεύει. Έτσι δεν πήρε ποτέ απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης…

Από τι δουλειές «πέρασε» και τι δυσκολίες αντιμετώπισε

Αρχικά δούλεψε ως υπάλληλος σε ένα πλυντήριο αυτοκίνητων, μετά ως λαντζιέρης σε εστιατόρια, έπειτα ως καθαριστής σε σπίτια και ακολούθως ως οικοδόμος.

Μάλιστα για ένα χρονικό διάστημα κάποιων μηνών έμεινε άστεγος και κοιμόταν σε παγκάκια στις πλατείες.

Στα 21 του υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία και δυο χρόνια αργότερα απολύθηκε.

Όταν εργάστηκε ως πλασιέ πηγαίνοντας «από πόρτα σε πόρτα»

Αργότερα, βρήκε δουλειά ως πλασιέ. Έτσι γυρνούσε «από πόρτα σε πόρτα» διαφημίζοντας και πουλώντας διάφορα προϊόντα.

«Τα πρώτα χρόνια που δούλεψα ως πωλητής, δεν τα πήγα καλά. Οι περισσότεροι μου έκλειναν την πόρτα στα μούτρα. Παρ’ όλα αυτά, με τα λίγα που έβγαζα, οριακά μπορούσα να πληρώνω ένα μικρό ενοίκιο και να έχω ένα πιάτο φαί τη μέρα», αναφέρει ο ίδιος.

Η ερώτηση που έθεσε στον εαυτό του που του άλλαξε την ζωή

Την ίδια εποχή, μια μέρα έθεσε την εξής ερώτηση στον εαυτό του:

«Γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιτυχημένοι από τους υπόλοιπους;»

Αυτό τον έκανε να αναζητήσει άτομα που ήταν επιτυχημένα στον τομέα των πωλήσεων και να ρωτήσει τον καθένα από εκείνους:

«Τι είναι αυτό που σε κάνει επιτυχημένο;».

Με αυτό τον τρόπο έμαθε τεχνικές από επιτυχημένους ανθρώπους στον τομέα των πωλήσεων- που ήταν άλλωστε τότε και ο ίδιος.

Όταν άρχισε να θέτει στόχους, κάτι που τον έκανε κορυφαίο σε πολλούς τομείς

Παράλληλα έμαθε να θέτει στόχους καταγράφοντάς τους.

Αυτό τον οδήγησε στο να σημειώσει- μετά από λίγα χρόνια- τις περισσότερες πωλήσεις στην εταιρεία που δούλευε!

Κάποιοι προφανώς θα αναρωτιέστε με ποιο τρόπο έθετε στόχους. Ο Brian λοιπόν κατέγραφε τους στόχους του σε χρόνο Ενεστώτα!

Δηλαδή, για παράδειγμα, εάν ήθελε να πάει από τα 84 κιλά στα 80, δεν έγραφε: «Θέλω να χάσω 4 κιλά μέχρι τις 30 Μαρτίου.», αλλά έγραφε: «Στις 30 Μάρτιου ζυγίζω 80 κιλά».

Με αυτόν τον τρόπο, «προγραμμάτιζε» το υποσυνείδητό του έτσι ώστε του ήταν πιο εύκολο να επιτύχει τους στόχους του!

Προσωπικά, ακολουθώ τον δικό του τρόπο, και έχω να δηλώσω πως είναι ανέλπιστα αποτελεσματικός…

Οι σπουδές του και η θεαματική του επαγγελματική ανέλιξη

« Εκείνη την εποχή κατάλαβα ότι είναι απαραίτητο να παίρνεις την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στη ζωή σου. Εάν δεν πάρεις την ευθύνη, γίνεσαι θύμα των περιστάσεων και το μόνο που κάνεις είναι να προβάλλεις διαρκώς δικαιολογίες, κάτι που σε τελική ανάλυση σε σαμποτάρει. Εάν δεν αλλάξεις εσύ για εσένα, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για λογαριασμό σου» , υπογράμμισε ο διάσημος συγγραφέας.

Στα 30 του λοιπόν, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Alberta, και αποφοίτησε από την εν λόγω σχολή ως αριστούχος.

Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να γίνει Διευθύνων Σύμβουλος σε μια εταιρεία real estate, η οποία είχε ετήσιο τζίρο κοντά στα 270 εκατομμύρια ευρώ!

Έπειτα, ασχολήθηκε και με το μάρκετινγκ σημειώνοντας μια επιτυχημένη πορεία, μέχρι να ιδρύσει την δική του εταιρεία, την Brian Tracy International το 1984…

Ο δρόμος προς την επιτυχία…

Αφού την ίδρυσε, ξεκίνησε να διοργανώνει σεμινάρια αυτοβελτίωσης στην Αμερική, ενώ έγραψε και τα πρώτα του βιβλία.

Με τον καιρό όμως, η άνοδός του ήταν πρωτοφανής, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια σε 80 χώρες, τα οποία τα έχουν παρακολουθήσει πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι!

Επίσης έχει κάνει μέχρι σήμερα 5.000 ομιλίες ανά τον κόσμο και πλέον θεωρείται ένας από τους κορυφαίους motivational speakers του κόσμου.

Η προσωπική του ζωή

Ο Brian είναι παντρεμένος με την Barbara Tracy από το 1979 με την οποία έχει και 4 παιδιά.

Αποφθέγματά του

«Το κλειδί της επιτυχίας είναι να επικεντρώσουμε τη συνείδησή μας σε αυτά που θέλουμε, όχι σε αυτά που φοβόμαστε.»

«Ένα καθαρό όραμα, με την υποστήριξη ενός ξεκάθαρου σχεδίου, δίνει στον άνθρωπο μια φοβερή αίσθηση αυτοπεποίθησης και προσωπικής δύναμης.»

«Αυτοί που έχουν ξεκάθαρους και καταγραμμένους στόχους, κατορθώνουν πολύ περισσότερα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, από εκείνους που δεν έχουν στόχους.»

«Οι επιτυχημένοι άνθρωποι σκέφτονται τον περισσότερο χρόνο της μέρας τους εκείνο που θέλουν καθώς και πως θα το επιτύχουν»

«Τόλμησε να βγεις έξω από την ζώνη άνεσής σου. Μπορείς να εξελιχθείς ως προσωπικότητα, μόνο όταν είσαι πρόθυμος να νιώσεις αμήχανα και άβολα, όταν προσπαθείς να κάνεις κάτι καινούριο στη ζωή σου.»

«Ό,τι πιστεύεις με συναίσθημα, γίνεται η πραγματικότητά σου.»

«Μπορείς να υπερβείς τον φόβο σου, με το να ενεργείς σαν να είναι αδύνατο να αποτύχεις.»

Κορυφαία βιβλία του

Ο Brian έχει γράψει συνολικά 80 βιβλία! Ορισμένα από τα καλύτερά του είναι τα έξης:

Maximum Achievements
Change Your Thinking, Change Your Life
Eat that Frog
No Excuses!
Create Your Own Future

Επιμέλεια: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ