Μελάνωμα: Οι καπνιστές έχουν μικρότερη πιθανότητα επιβίωσης


Οι ασθενείς με μελάνωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, οι οποίοι είναι καπνιστές, έχουν μικρότερες πιθανότητες επιβίωσης από την ασθένεια, σύμφωνα με μια βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Research.

Οι καρκινοπαθείς με ιστορικό καπνίσματος έχουν, κατά μέσο όρο, 40% μικρότερη πιθανότητα επιβίωσης σε σχέση με όσους δεν έχουν καπνίσει την τελευταία δεκαετία μετά τη διάγνωση του μελανώματος.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς, με επικεφαλής την καθηγήτρια δερματολογίας Julia Newton-Bishop, που μελέτησαν πάνω από 700 ασθενείς με μελάνωμα και τόνισαν ότι τα νέα ευρήματα δίνουν ένα λόγο στους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα, ιδίως σε όσους έχουν διαγνωσθεί με μελάνωμα. Σε ένα υποσύνολο 156 ασθενών που είχαν τους περισσότερους γενετικούς δείκτες για τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, οι καπνιστές ήταν 4 φορές λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν από τον καρκίνο σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Το κάπνισμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς να καταπολεμήσει τον καρκίνο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης παράσχει ενδείξεις ότι το κάπνισμα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά ακόμη δεν έχουν βρεθεί με βεβαιότητα ποιες χημικές ουσίες του καπνού είναι η αιτία.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σαν μια ορχήστρα με πολλά όργανα. Η νέα έρευνα δείχνει ότι το κάπνισμα μπορεί να διαταράξει το αρμονικό παίξιμο, κάνοντας τους μουσικούς να παίζουν με πιο ανοργάνωτο τρόπο», δήλωσε η Νιούτον-Μπίσοπ.

Και πρόσθεσε: «Το αποτέλεσμα είναι ότι οι καπνιστές μπορούν ακόμη να ενεργοποιήσουν μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος τους για να προσπαθήσουν να καταστρέψουν το μελάνωμα, όμως φαίνεται ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικοί από ό,τι οι μη καπνιστές. ‘Ετσι οι καπνιστές είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν από τον καρκίνο τους. Με βάση αυτά τα ευρήματα, συμβουλεύουμε έντονα τη διακοπή του καπνίσματος για όσους έχουν διαγνωσθεί με μελάνωμα».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ