Ποιοι θα μείνουν εκτός του επιδόματος στέγασης και γιατί

Ευρέθη η… Ιφιγένεια της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα της στέγασης. Εκτός συνταρακτικού απροόπτου όσοι αποπληρώνουν κανονικά τα δάνειά τους δεν θα λάβουν ούτε… ευρώ τσακιστό ως επίδομα. Οι διαθέσιμοι πόροι θα μοιραστούν σε όσους πληρώνουν ενοίκιο αλλά και σε όσους βαρύνονται με κόκκινο στεγαστικό δάνειο.

Το σχέδιο στο οποίο κατέληξαν κυβέρνηση και τράπεζες για την προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, προβλέπει ότι ένα πολύ μεγάλο ποσό της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ θα δίδεται ως επιδότηση από την πλευρά του δημοσίου για τη επιδότηση των νοικοκυριών που θα ενταχθούν στην πλατφόρμα. Για να μην υπάρξουν δημοσιονομικές επιπτώσεις –κάτι που θα προκαλούσε επιπλέον ζητήματα στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς- προτείνεται ποσό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ να «απορροφηθεί» από το κονδύλι των 400 εκατ. ευρώ που προοριζόταν για το επίδομα στέγασης. Έτσι, το συγκεκριμένο επίδομα θα μείνει πλέον με περίπου 300 εκατ. ευρώ ποσό το οποίο θα διοχετευτεί εξ’ ολοκλήρου στους ενοικιαστές. Έτσι:

Οι ενοικιαστές θα εισπράττουν από 70 έως 210 ευρώ σε μηνιαία βάση εφόσον πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο του επιδόματος το οποίο αναμένεται ότι θα κυμαίνεται από τα 7000 ευρώ έως τα 21.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση (σ.σ 7000 ευρώ για το πρώτο μέλος του νοικοκυριού και 3500 ευρώ επιπλέον για κάθε πρόσθετο μέλος, ενήλικο ή ανήλικο).

Οι δανειολήπτες με κόκκινα στεγαστικά δάνεια (σ.σ ως τέτοια θα ορίζονται αυτά που βρίσκονταν σε καθυστέρηση για τουλάχιστον 90 ημέρες μέχρι και το τέλος του 2018) θα εισπράττουν έως και το ένα τρίτο της μηνιαίας δόσης που θα προκύπτει από τη ρύθμιση.

Δεν φαίνεται να υπάρχει κονδύλι για επιδότηση των δανειοληπτών που εξακολουθούν να εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here