10 πολύ καλοί λόγοι να πας τώρα Μαρακές


Μια πόλη μαγική, φτιαγμένη από τα υλικά των μύθων με τα λυχνάρια και τα τζίνι, στα χρώματα του ηλιοβασιλέματος που βάφει ροζ τους αμμόλοφους της ερήμου και μοσχοβολά σανταλόξυλο και γιασεμί. Φτάνει, όμως, με την ποίηση. Στην πράξη.

1. Τα πάμφθηνα αεροπορικά εισιτήρια

2. Η συγκλονιστική κουζίνα

Η Ανατολή συναντά την Αφρική, η Μεσόγειος και η Γαλλία έρχονται κι αυτές στο πάρτι, και το αποτέλεσμα είναι μια κουζίνα που δε μοιάζει με καμία άλλη –αλλά δεν έχει και τόσο πολύ μπαχάρι, ώστε τελικά να μην τρώγεται από τους ορκισμένους μεσογειακούς ουρανίσκους. Σκέψου κους κους με κοτόπουλο και όσπρια, θαλασσινά σε κάθε πιθανή και απίθανη εκδοχή τους και δημιουργική κουζίνα που πατά πάνω στη γαλλική παράδοση. Μερικές από τις καλύτερες γαστρο-διευθύνσεις του Μαρακές είναι το Ryad Jama, το Catanzaro, το Terrase des Epices, και το αγαπημένο των ντόπιων Plats Haj Boujemaa.

3. Η Djemaa el Fna

«Το μεγαλύτερο υπαίθριο θέατρο του κόσμου» τη λέει ο Lonely Planet. Marrakech Night Market την τραγουδά η Loreena McKennitt. Η γιγάντια πλατεία στην καρδιά της παλιάς πόλης τα βράδια φωτίζεται μαγικά, γεμίζει τραπέζια που φορτώνονται με πεντανόστιμο street food και πλημμυρίζει από κόσμο που έρχεται να παρακολουθήσει το show: Μαγικές μουσικές, θέατρο του δρόμου, ακροβάτες, γητευτές φιδιών, όλους τους χωρά το μεγαλύτερο υπαίθριο θέατρο του κόσμου. Το επόμενο πρωί έχουν όλα εξαφανιστεί, και η πλατεία μοιάζει και πάλι αχανής.

4. Η Μεντίνα

Η παλιά πόλη του Μαρακές είναι ένας υπέροχος λαβύρινθος από σοκάκια που ελίσσονται ανάμεσα σε κτίρια και τείχη τόσο πορτοκαλοκόκκινα, που ολόκληρη η πόλη μοιάζει να ζει και να αναπνέει σε ένα μόνιμο ηλιοβασίλεμα –ή μάλλον ανατολή, η ανατολή της ταιριάζει καλύτερα. Τα τείχη της παλιάς πόλης αγγίζουν σε περίμετρο τα 19 χιλιόμετρα, πράγμα που εξηγεί γιατί πολλοί τουρίστες δεν ξεμακραίνουν ποτέ προς την καινούρια πόλη. Εσύ, βέβαια, δεν θα πέσεις σε αυτή την παγίδα, γιατί…

5. …Η Γκελίζ

Λέγεται και Βιλ Νουβέλ, γιατί τα πάντα στο Μαρακές έχουν ένα αραβικό και ένα γαλλικό όνομα, και είναι η σούπερ κουλ καινούρια πόλη, που ό,τι στερείται σε γραφικότητα το αναπληρώνει σε ζωή και κουλτούρα. Εδώ είναι μαζεμένα τα πιο ανήσυχα café και τα πιο κεφάτα μπαράκια της πόλης, οι πιο κοσμοπλημμυρισμένοι δρόμοι, τα πιο ψαγμένα ταβερνάκια που τρώνε οι ντόπιοι. Εδώ είναι, επίσης, καλή ιδέα να μείνεις αν θέλεις να είσαι όσο λιγότερο τουρίστας-στο-Μαρακές γίνεται.

6. Ο Κήπος Μαζορέλ

Και αν νόμιζες ότι η Γκελίζ δεν έχει αξιοθέατα, έρχεται αυτός ο απίστευτα χρωματιστός κήπος που άφησε ο Yves Saint Laurent κληρονομιά στην αγαπημένη του γειτονιά. Μια όαση δροσιάς, ειδικά τα καλοκαίρια που ο υδράργυρος σκαρφαλώνει σε δυσθεώρητα ύψη, ο Κήπος είναι ό,τι πρέπει για βόλτα ανάμεσα σε σιντριβάνια, λουλουδιασμένα μονοπάτια, φουντωτά παρτέρια και πουλιά που κελαηδούν πάνω στα δέντρα.

7. Τα σουκ

Ένας σκεπαστός λαβύρινθος μέσα στον λαβύρινθο της Μεντίνα, τα σουκ του Μαρακές πωλούν… ό,τι μπορεί να πουληθεί, από σουβενίρ μέχρι έλαια αργκάν, τσάι γιασεμιού και χουρμάδες, και από χειροποίητα κιλίμια και αραχνοΰφαντα υφάσματα μέχρι πεντανόστιμο street food και παραδοσιακά κεραμικά. Ακόμα και τίποτα να μην θέλεις να αγοράσεις, η βόλτα εδώ μέσα έχει κάτι από χίλιες και μία νύχτες, λες και περπατάς μέσα στο σκηνικό της Άγκραμπα του Αλαντίν.

8. Τα ριάντ

Τα υπέροχα παραδοσιακά αρχοντικά του Μαρακές είναι στην πλειοψηφία τους χτισμένα γύρω από μια εσωτερική αυλή –κατά κανόνα με σιντριβάνι− και λειτουργούν σήμερα ως ατμοσφαιρικά ξενοδοχεία, ενίοτε και spa. Μερικά από τα καλύτερα είναι τα M’boja (60€ το δίκλινο), Mouna (55€ το δίκλινο), Al Nour (42€ το δίκλινο), Alaka (63€ το δίκλινο) και Assakina (130€ το δίκλινο).

9. Το Musée de Marrakech

Στεγάζεται στο πανέμορφο Παλάτι Mnebhi στη Μεντίνα, το οποίο θα ήταν αξιοθέατο από μόνο του, ακόμα και χωρίς τα εκθέματά του. Φιλοξενεί, ωστόσο, μερικά εντυπωσιακά δείγματα μαροκινής τέχνης, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα κεραμικά της Φεζ.

10. Τα μπαρ

Όσο δύσκολο είναι να βρεις αλκοόλ μέσα στην (παραδοσιακά αυστηρών αρχών) Μεντίνα, τόσο η Γκελίζ ξενυχτά πίνοντας και χορεύοντας μέχρι το πρωί σε μέρη όπως το Factory’z, το Mama Afrika, το 68 Bar a Vin, το Chesterfield και το L’Auberge Espagnole.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ