Η Ουγκάντα διαφημίζει τις καμπύλες των γυναικών της στους τουρίστες


Ποιοι θα πήγαιναν σε μια χώρα που τους καλεί να απολαύσουν ως μοναδικό εθνικό αξιοθέατο τις καμπύλες των γυναικών της;

Πάμπολλοι, υπολογίζουν οι αρχές της Ουγκάντα, που με αυτό ακριβώς το σκεπτικό την περασμένη εβδομάδα εγκαινίασαν σχετική καμπάνια.

«Είμαστε από τη φύση προικισμένοι με ελκυστικές γυναίκες που είναι χάρμα οφθαλμών. Γιατί να μην τις χρησιμοποιήσουμε ως μια στρατηγική για να προωθήσουμε την τουριστική μας βιομηχανία;», τουίταρε ο υπουργός Τουρισμού, Γκόντφρι Κιγουάντα, εξηγώντας τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό ομορφιάς με τίτλο «Μις Καμπύλες Ουγκάντα», που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την πληθωρικότητα των γυναικών της χώρας σαν δόλωμα για να προσελκύσει τουρίστες, όπως δείχνουν οι σχετικές δράσεις που έχουν προγραμματιστεί αλλά και ο ίδιος ο ιστότοπος της καμπάνιας.

Το εγχείρημα, που παρουσιάζεται ως «μια εξαιρετική εκδήλωση στην οποία θα μπορούμε να δούμε νέες γυναίκες να επιδεικνύουν τις όμορφες καμπύλες τους», μέσα σε ελάχιστες ώρες ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από οργανώσεις γυναικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κάνουν λόγο για «κρατικά υποκινούμενη χρησιμοποίηση των γυναικών σαν αντικείμενα» και καταγγέλλουν πως αυτή η επονείδιστη πρωτοβουλία προωθεί τον σεξουαλικό τουρισμό.

Τράφικινγκ κοριτσιών
Οι επικριτές της καμπάνιας τονίζουν πως στην Ουγκάντα ήδη χιλιάδες ευάλωτες γυναίκες και κορίτσια διακινούνται ως σεξουαλικές σκλάβες σε χώρες του εξωτερικού και η πρωτοβουλία της κυβέρνησης ευνοεί τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση και εντός των εθνικών συνόρων.

«Προσωπικά νιώθω σαν να μου επιτίθενται. Αυτό είναι εξευτελιστικό για τις γυναίκες», έγραψε η Πρίμροουζ Μουρούνγκι, από τις πιο γνωστές φεμινίστριες της χώρας, που ξεκίνησε εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών για να ματαιωθεί η κυβερνητική πρωτοβουλία.

«Σε αυτή τη χώρα οι άντρες μάς παρενοχλούν και μας επιτίθενται την ώρα που περπατάμε στον δρόμο. Και τώρα θέλουν να νομιμοποιήσουν την πρακτική να μας εμφανίζουν σαν τουριστικά αξιοθέατα».

Ο διαγωνισμός έφερε τριβές ακόμη και στην κυβέρνηση, με τον υπουργό Ηθους να καταδικάζει την καμπάνια και να καταγγέλλει ως απαράδεκτη την ιδέα να τυπωθεί στο επίσημο φυλλάδιο του διαγωνισμού ότι «καλούνται να συμμετάσχουν γυναίκες με σέξι καμπύλες», τονίζοντας: «Είναι ντροπιαστικό. Περιφρονεί τις γυναίκες και πλήττει απόλυτα την ακεραιότητά τους. Δεν μπορείς να φέρνεις κόσμο από το εξωτερικό προσκαλώντας τους να κοιτάξουν την εμφάνιση των ανθρώπων μας».

Φθηνή δικαιολογία
Επιχειρώντας να μεταστρέψει τις κριτικές η Αν Μουνγκόμα, από τις βασικές διοργανώτριες του διαγωνισμού, εξήγησε πως αυτός σχεδιάστηκε ως ένα μέσο να προωθήσει τη διαφορετικότητα και να καταρρίψει τα δυτικά πρότυπα ομορφιάς.

Αστοχη εξήγηση και παραπλανητική αφού σκοπός της είναι απλά να προσελκύσει τουρίστες και συνάλλαγμα, δήλωσε στο Ιδρυμα Ρόιτερς η δημοσιογράφος Ρόουζμπελ Καγκουμίρε: «Πρέπει να γιορτάζουμε τους διαφορετικούς τύπους και εκφράσεις των σωμάτων, αλλά μακριά από διαγωνισμούς ή τουριστικές εκδηλώσεις. Οι γυναίκες με καμπύλες έχουν επί μακρόν αγωνιστεί ενάντια στα ευρωπαϊκά πρότυπα ομορφιάς. Το θέμα εδώ είναι πως η Ουγκάντα δεν είναι ένας ανθρώπινος ζωολογικός κήπος».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ