Ποτάλα: Το θιβετιανό παλάτι που βρίσκεται στα… σύννεφα (vid)


Στα 3.700 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, το Ποτάλα είναι το ψηλότερο παλάτι στον κόσμο. Η δομή των 1.300 ετών χτίστηκε αρχικά ως ένδειξη αγάπης, του θιβετιανού βασιλιά Songtsen Gambo για το γάμο του με την πριγκίπισσα Wencheng της κινεζικής δυναστείας των Τανγκ.

Τελικά, όταν οι μοναχοί ήρθαν να κυβερνήσουν το Θιβέτ, το παλάτι επεκτάθηκε και μετατράπηκε στη χειμερινή κατοικία του Δαλάι Λάμα. Αλλά όταν ο Δαλάι Λάμα εξορίστηκε στην Ινδία το 1959, η κινεζική κυβέρνηση το ανέλαβε και το μετέτρεψε σε μουσείο.

Μέχρι και σήμερα, το παλάτι Ποτάλα αποτελεί ένα ιερό μέρος για τους Βουδιστές από όλο τον κόσμο. Το όνομα του οφείλεται σε ένα ιερό βουνό της Ινδίας, όπου λέγεται ότι κατοικούσε ο Βούδας. Όλο το χρόνο, χιλιάδες θρησκευόμενοι προσκυνητές καταφτάνουν στο εντυπωσιακό παλάτι αφήνοντας ιερές χάντρες και ζητώντας ευλογία.

Με περισσότερα από χίλια δωμάτια, 1, 698 τοιχογραφίες και χιλιάδες εξαιρετικά αγάλματα από πολύτιμα κράματα και κοσμήματα, το Ποτάλα θεωρείται ένα από τα πιο διάσημα πνευματικά μνημεία στον κόσμο. Στο εσωτερικό του φιλοξενούνται οχτώ τάφοι και πολλά ιερά.

 

Το κτήριο χωρίζεται σε δύο τμήματα – το Κόκκινο Παλάτι και το Λευκό Ανάκτορο. Το πρώτο τμήμα χρησιμεύει ως θρησκευτικός τομέας και το δεύτερο ως διοικητικός χώρος. Τα ονόματά τους έχουν παρθεί ακριβώς επειδή τα κτίρια είναι βαμμένα σε αυτά τα χρώματα.

Το εντυπωσιακό παλάτι Ποτάλα από το 1994 χαρακτηρίζεται ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ