ΗΠΑ-Κίνα: Ποιος έχει το «πάνω χέρι» στον εμπορικό πόλεμο

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην επίθεση σε ό,τι αφορά τις εμπορικές σχέσεις με την Κϊνα, και η τελευταία προσπαθεί να υπερασπιστεί το status quo το οποίο της προσέφερε τεράστια οικονομική ανάπτυξη. Το κρίσιμο ερώτημα «ποιος έχει το πάνω χέρι;» επιχειρεί να απαντήσει το παραπάνω βίντεο, εξετάζοντας τρεις κρίσιμους τομείς:

Α) Την οικονομία. Η Κίνα πέρυσι κατέγραψε τη χαμηλότερη ανάπτυξη εδώ και τρεις δεκαετίες, ενώ στηρίζεται πολύ στο εμπόριο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να είναι ευάλωτη στις αμερικανικές κινήσεις. Στις ΗΠΑ υπάρχουν σημάδια ότι οδεύουν σε μια κυκλική κάμψη και τα αντίποινα στους δασμούς από την Κίνα θα πιέσουν κάποιους κλάδους. Με την αγορά εργασίας, ωστόσο, σε μεγάλη άνθηση, ο Τραμπ έχει επιχειρήματα για να συνεχίσει την επιθετική του στρατηγική και κατά συνέπεια, έχει το πλεονέκτημα.

Β) Την πολιτική. Ο πρόεδρος Ξι δεν αντιμετωπίζει εκλογές, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι σύμμαχοί του απειλούνται από τον εμπορικό πόλεμο. Η μεγάλη πίεση, όμως, βρίσκεται στον Ντ. Τραμπ, καθώς έχει χαμηλά ποσοστά αποδοχής και θέλει να επανεκλεγεί το 2020, και έτσι έχει το μειονέκτημα. Επιδιώκει μια συμφωνία με την Κίνα που δεν θα υπονομεύει την υπόσχεσή του να είναι «σκληρός» με το Πεκίνο.

Γ) Τις αγορές. Αμφότερα τα χρηματιστήρια δέχτηκαν πιέσεις, με αυτό της Κίνας να υποχωρεί σε επίπεδα 2014, ενώ πολλές εταιρείες στη χώρα υπέφεραν από την κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης. Από την άλλη πλευρά, στις ΗΠΑ ο Τραμπ έχει κάνει «σημαία» την πορεία των μετοχών και το ράλι που ακολούθησε την εκλογή του. Ο Dow Jones ωστόσο υποχώρησε σημαντικά, πρόσφατα, και πιθανές μελλοντικές κάμψεις θα αυξήσουν την πίεση. Κατά συνέπεια και σε αυτό το πεδίο το μειονέκτημα το έχουν οι ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here