Μαρίν Λεπέν: Έρευνα για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας της το 2022 στη Γαλλία


Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με καταγγελίες για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας της Μαρίν Λεπέν, αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση (RN), στις προεδρικές εκλογές του 2022. Οι εκλογές αυτές κατέληξαν σε νίκη του Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, η έρευνα ξεκίνησε στις 2 Ιουλίου, και βασίζεται σε έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τους Προεκλογικούς Λογαριασμούς και την Πολιτική Χρηματοδότηση (CNCCFP). Η έκθεση αυτή, η οποία δημοσιεύτηκε πέρυσι, επισημαίνει πιθανά αδικήματα υπεξαίρεσης, πλαστογραφίας και απάτης που συνδέονται με τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας της Λεπέν.

Η Εθνική Συσπείρωση δεν έχει σχολιάσει ακόμα την ανακοίνωση της εισαγγελίας. Ωστόσο, σε παλαιότερες δηλώσεις, τόσο η Μαρίν Λεπέν όσο και το κόμμα της έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια σχετικά με τη χρηματοδότηση της εκστρατείας τους.

Αυτή η έρευνα έρχεται σε μια περίοδο που η Μαρίν Λεπέν αντιμετωπίζει και άλλες νομικές προκλήσεις. Μαζί με άλλους 27 συγκατηγορούμενους, αναμένεται να δικαστεί αργότερα φέτος για φερόμενη κατάχρηση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε το 2016 και εξετάζει αν το τότε Εθνικό Μέτωπο, προκάτοχος της Εθνικής Συσπείρωσης, χρησιμοποίησε κονδύλια που προορίζονταν για βοηθούς του Ευρωκοινοβουλίου για την πληρωμή αμοιβών προσωπικού του κόμματος.

Η Μαρίν Λεπέν ήταν υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2017 και του 2022, και δεν αποκλείεται να είναι ξανά υποψήφια το 2027.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ