Αρκάς: Η καλημέρα με τον μικρό Θανασάκη στην καυτή άμμο


Ο Αρκάς συνεχίζει να βρίσκεται σε καλοκαιρινή διάθεση. Αυτή τη φορά μας «ταξιδεύει» στην καυτή αμμουδιά καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού με πρωταγωνιστή τον λατρεμένο μικρό Θανασάκη.

Στο σημερινό σκίτσο, ο Αρκάς επιλέγει να διατηρήσει την παρουσία του Θανασάκη, αλλά με έναν αφαιρετικό τρόπο. Αντί να εμφανίζεται ο ίδιος ο Θανασάκης, βλέπουμε τις πατημασιές του στην παραλία και το σύμβολο της καρδιάς που έχει χαράξει στην άμμο. Το σκίτσο συνοδεύεται από τη φράση “ΑΧ, ΘΙΘΥ!” που μονολογεί ο Θανασάκης, προσδίδοντας μια παιδική και αθώα διάσταση.

Η απλότητα του σκίτσου, με το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και τον χρυσαφένιο τόνο της άμμου, δημιουργεί μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης. Ο Αρκάς, με τη μοναδική του ικανότητα να αιχμαλωτίζει συναισθήματα και στιγμές, μας προσφέρει μια ακόμη «καλημέρα» γεμάτη καλοκαιρινή διάθεση και νοσταλγία των παιδικών μας χρόνων.

Αυτό το αφαιρετικό σκίτσο του Αρκά θυμίζει σε όλους μας τις μικρές χαρές του καλοκαιριού και την αξία του να απολαμβάνουμε τις απλές στιγμές. Ο Θανασάκης, αν και δεν εμφανίζεται, είναι παρών μέσα από τα ίχνη του στην άμμο και τις σκέψεις του, που αντηχούν σε όλους μας.

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.

Λόγω της αλλαγής του περιεχομένου και των πολιτικών μηνυμάτων των έργων του ανά τα χρόνια καθώς και της ανωνυμίας του ορισμένοι εικάζουν πως ο αυθεντικός Αρκάς έχει πεθάνει και πλέον τα υποτιθέμενα έργα του δημιουργούνται από τρίτους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ