«Ξύπνησε» ηφαίστειο στον Ισημερινό – Εκτοξεύει τέφρα σε ύψος τριών χιλιομέτρων


Ηφαιστειακή τέφρα εκτοξεύει το Σανγκάι, ηφαίστειο στον κεντρικό Ισημερινό σκεπάζοντας τέσσερις κοινότητες της περιοχής.

Σε αυτές τις τέσσερις κοινότητες ζουν κάπου 400.000 κάτοικοι.

Το νέφος τέφρας, που έφθασε σε υψόμετρο τριών χιλιομέτρων, μετακινείται προς «επαρχίες δυτικά του ηφαιστείου».

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ ακούστηκαν ισχυρές ηφαιστειακές εκρήξεις σε πέντε επαρχίες γύρω από το Σανγκάι, ως ακόμη και στην πρωτεύουσα Κίτο, κάνοντας λόγο περί «ασυνήθιστης» δραστηριότητας στο ηφαίστειο, με ως και 15 εκρήξεις το λεπτό για περίπου 19 ώρες.

Οπτικό υλικό που μεταδόθηκε από μέσα ενημέρωσης εικονίζει αυτοκίνητα καλυμμένα από ηφαιστειακή τέφρα και αγρότες που καθαρίζουν τις καλλιέργειές τους.

Το ηφαίστειο που βρίσκεται σε απόσταση 195 χιλιομέτρων απόν την πρωτεύουσα Κίτο είναι σε κατάσταση συνεχούς, αν και χαμηλής δραστηριότητας από από 1628 σύμφωνα με το γεωφυσικό ινστιτούτο.

Όπως και τα Σιέρα Νέγρα και Τσίλες-Σέρο Νέγρο, άλλα δυο ηφαίστεια, το Σανγκάι παρέμενε πάντως καταταγμένο σε κατάσταση κίτρινου συναγερμού, παρά την αύξηση της δραστηριότητας, ενώ το γειτονικό Ρεβενταδόρ βρισκόταν σε κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού.

Η δραστηριότητα του Σανγκάι, που βρίσκεται σε εθνικό πάρκο, δεν προσελκύει γενικά προσοχή, διότι σπανίως επηρεάζει κατοικημένες περιοχές, αντίθετα με άλλο ηφαίστειο, το Τουνγκουράουα, στις πλαγιές του οποίου βρίσκονται κοινότητες.

Ο Ισημερινός βρίσκεται σε μία περιοχή με υψηλή σεισμική δραστηριότητα ενώ φιλοξενεί πάνω από 100 ηφαίστεια.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ