Κρακοβία: 5 λόγοι που την κάνουν τον πιο hip προορισμό του σήμερα!


Η Κρακοβία είναι ο πιο hip φοιτητικός προορισμός εξωτερικού και ένα σωρό λόγοι αποδεικνύουν πως δεν πρέπει να χάσεις την ευκαιρία να την επισκεφτείς!

Κάποια βασικά πράγματα για την Κρακοβία και την Πολωνία
Γενικά αν έπρεπε να συνοψίσουμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την Πολωνία πριν σκάσεις μύτη στα εδάφη της είναι πως πρόκειται για μία χώρα η οποία έχει υποστεί τα πάνδεινα κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων, αλλά και μετά από αυτούς. Ταυτόχρονα, είναι μία χώρα με πολύ αναπτυγμένο το καλλιτεχνικό ΙQ.

 

Δεν είναι τυχαίο που οι ίδιοι οι Πολωνοί λένε «κατοικούμε σε δύο κόσμους: στην πατρίδα και στη μουσική»! Συνθέτες όπως οι Frederic Chopin, Henryk Wieniawski, αλλά και ο εν ζωή Zbigniew Preisner θεωρούνται τεράστιες μορφές της παγκόσμιας μουσικής και κατάγονται από τα πολωνικά εδάφη. Ταυτόχρονα οι σκηνοθέτες Andrzej Zuławski, Krzysztof Kieślowski και Roman Polanski είναι από εδώ.

Όπως καταλαβαίνεις, αυτό δεν είναι τυχαίο….

1. Το ταξίδι για την Κρακοβία είναι πιο εύκολο από ότι νομίζεις.

Tip: Το νόμισμα της Πολωνίας είναι το zloty. Καλό θα ήταν να κάνεις μόνο το απαραίτητο συνάλλαγμα στο αεροδρόμιο καθώς οι τιμές συναλλάγματος που υπάρχουν στην πόλη απέχουν αρκετά. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΤΕ πως αλλάζουμε μόνο σε επίσημα ανταλλακτήρια και ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ από πλανόδιους στο δρόμο.

2. Ομορφιά και αρχιτεκτονική
Κρακοβία: 5 λόγοι που την κάνουν τον πιο hip προορισμό του σήμερα!

Ένα πολύ μεγάλο μέρος της Κρακοβίας είναι ενταγμένο στην UNESCO και είναι από τις λίγες αξιόλογες πόλεις που κρατήθηκαν ανέπαφες από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αν περιμένεις να δεις γκρεμίσματα και χαλάσματα όμως, είσαι πολύ… μακριά.

Η παλαιά πόλη της Κρακοβίας έχει πλούσια αρχιτεκτονική, ως επί το πλείστον αναγεννησιακή με ορισμένα δείγματα μπαρόκ και γοτθικού ρυθμού. Τα παλάτια, οι εκκλησίες και τα μέγαρα της Κρακοβίας έχουν να δείξουν πλούτο χρωμάτων, αρχιτεκτονικών λεπτομερειών, βιτρώ, έργων ζωγραφικής, γλυπτών και επιπλώσεων.

Επίσης, η Κρακοβία έχει ποτάμι. Αυτό -σχεδόν πάντα- συνεπάγεται ξεχωριστή ομορφιά και ευκαιρία για βόλτες και ξεγνοιασιά. Κυρίες και κύριοι, ο Βίστουλας:

3.Μία από τις πιο έντονες εμπειρίες της ζωής σου

Ξεκινώντας το ταξίδι σου για την Κρακοβία, το πρώτο πράγμα που λογικά θα κάνεις είναι να ψάξεις να δεις τι αξιοθέατα έχει.

Και οι αναζητήσεις σου θα σε φέρουν γρήγορα στο όνομα αυτού: Άουσβιτς.

Η Κρακοβία ως προορισμός, έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που συναντάς μόνο σε πόλεις όπως το Βερολίνο. Την έντονη συναισθηματική φόρτιση. Αυτός ο τόπος αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο των αλλαγών που συνέβησαν σε ολόκληρο τον κόσμο τον τελευταίο αιώνα. Και σε κάνει να σκέφτεσαι λίγο διαφορετικά για το «τί τελικά είναι ο άνθρωπος» και «πως θα ενεργούσα εγώ και οι γύρω μου αν όλα όσα συνέβησαν πριν 70 χρόνια, γινόντουσαν αύριο». Μακάρι να μη μάθουμε ποτέ.

Γενικά, η επίσκεψη στο Άουσβιτς υπόσχεται να γίνει μία από τις πιο δυνατές ταξιδιωτικές εμπειρίες που θα βιώσεις ποτέ.

Η επιγραφή “Η εργασία απελευθερώνει” θα σε κάνει να ανατριχιάσεις. Όλη η εμπειρία βασικά είναι ανατριχιαστική, καθώς το μέρος έχει μείνει σχεδόν αναλλοίωτο και οι περισσότερες ταινίες σχετικές με το ολοκαύτωμα, έχουν αποδώσει με σοκαριστική ακρίβεια την εμφάνιση του στρατοπέδου.

Ένα ταξίδι στην ιστορία. Ένα ταξίδι μνήμης. Μία εμπειρία που θα σε κάνει να συνειδητοποιήσεις πολλά και να αισθανθείς ακόμα περισσότερα.

4. Αξιοθέατα για όλα τα γούστα και όλα σε walking distance

Οι Διακοπές στην Κρακοβία περιλαμβάνουν υπερτίμιο sight – seeing γενικότερα. Ο Μεσαίωνας άφησε αναλλοίωτα τα αρχιτεκτονικά του σημάδια.

Rynek Główny w Krakowie. Η γιγαντιαία πλατεία της κεντρικής αγοράς είναι η βασική πλατεία και το κεντρικότερο σημείο της πόλης. Περιμετρικά της πλατείας βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα κτίρια της Κρακοβίας όπως η βασιλική της Αγίας Μαρίας, ενώ δεν λείπουν και τα ιστορικά σπίτια και παλάτια. Επί της πλατείας ξεχωρίζει η αγορά ρούχων Sukiennice με των πύργο του δημαρχείου. Γενικά η αγορά ρούχων είναι σε καλό επίπεδο και με καλές τιμές.

 

Jewish District: Και μιας και είπαμε για ψώνια, εδώ θα τα κάνεις. Αν πας Σάββατο θα βρεις και ένα από τα ωραιότερα Antiques Market της Ευρώπης

 

Το σπίτι του Schidler: Εδώ γυρίστηκε και η Λίστα του Schidler.

St. Mary’s Basilica: Εντυπωσιακή πλίνθινη γοτθική εκκλησία στην Κρακοβία του οποίου η σημερινή μορφή χρονολογείται από τον 14ο αιώνα (αρχικά είχε χτιστεί στις αρχές του 13ου αιώνα). Έχει ύψος 80 μέτρα και γνωστή για το ξύλινο τέμπλο του όποιο σκάλισε ο Φάιτ Στος. Κάθε ώρα, παίζεται ένα σήμα τρομπέτας – το οποίο αποκαλείται το Χεϊνάλ μαριάτσι- από τη κορυφή του ψηλότερου από τα δύο κωδωνοστάσια. Είπαμε. Ο Μεσαίωνας έχει αφήσει τα σημάδια του σε όλη την πόλη!

 

Κάστρο της Βαβέλ: Το μουσείο του κάστρου αποτελείται από πέντε επιμέρους τμήματα μεταξύ των οποίων οι αίθουσες του παλατιού, τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του βασιλέα, το θησαυροφυλάκιο και το οπλοστάσιο, έκθεση ασιατικής τέχνης και διάφορα άλλα εποχικά δρώμενα. Η θέα από την κορυφή του θα σας κόψει την ανάσα!

 

Tip: Με καλή οργάνωση τα βλέπεις όλα σε μία μέρα! Εμείς προτείνουμε να δεις το κάστρο μόνο του για να απολαύσεις βόλτες και λιχουδιές σε κάθε μεριά της πόλης!

5. Έντονη νυχτερινή ζωή και καλό φαΐ!
Η Πολωνία γενικά θεωρείται από τους πιο οικονομικούς προορισμούς. Το ίδιο ισχύει και για την Κρακοβία η οποία έχει ιδιαίτερα έντονη νυχτερινή ζωή!

Φημίζεται για τις (πάρα) πολλές εκδοχές Βότκα τις οποίες μπορείς να συναντήσεις σε όλων των ειδών τα bar και clubs.

Πάντα με μέτρο έτσι;

Στο φαγητό και εδώ έχουμε από όλα. Γενικά η Πολωνική κουζίνα δεν θεωρείται και γκουρμέ, αλλά λύσεις υπάρχουν!

Οι σούπες είναι παραδοσιακό στοιχείο της κουζίνας τους. Να δοκιμάσεις την barszcz (με παντζάρια) και την zurek (με ξινισμένο κριθάρι). Οι Πολωνοί αγαπούν το χοιρινό, είτε ως γουρουνόπουλο είτε στην άγρια εκδοχή του αγριογούρουνου και φτιάχνουν τα παραδοσιακά καπνιστά λουκάνικα kabanos.

Το αντίστοιχο «βρώμικό» τους είναι το zapiekanka. Παίρνουν την μπαγκέτα, την κόβουν στη μέση, και την ψήνουν με λιωμένο τυρί και μανιτάρια. Υπάρχουν φυσικά και άλλες αποδόσεις με κέτσαπ, Ζαμπονοσαλάτα,vegeratian etc

Συμπεραίνουμε λοιπόν πως…

Σκέψου πλούσια πολιτισμική κληρονομιά μαζί με κεντροευρωπαϊκή μεσαιωνική αρχιτεκτονική, σε ένα χώρο μνήμης που εμπνέει τα πιο ουμανιστικά ένστικτά σου.

Έντονη νυχτερινή ζωή, αξιόπιστη κουζίνα και οικονομικές επιλογές. Από τη διαμονή σου μέχρι και τα αεροπορικά το budget που θα χρειαστείς έχει πιάσει πάτο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ