Γυναίκες με περισσότερη κοινωνική στήριξη έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας


Γυναίκες 50-79 ετών, που πίστευαν ότι είχαν περισσότερη κοινωνική στήριξη, ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν κατά τη διάρκεια έρευνας.

Η έρευνα, με επικεφαλής την Dr. Nancy Freeborne, του George Mason University’s College of Health and Human Services, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Menopause και εξέτασε την κοινωνική στήριξη και την επίδρασή της στις καρδιαγγειακές νόσους και τη θνησιμότητα.

Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως εισόδημα, φυλή και εκπαίδευση, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες αυτής της ηλικιακής ακτίνας που ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα στήριξης από τον περίγυρο είχαν ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό θανάτου κατά τη διάρκεια της δεκαετούς έρευνας.

Ανακάλυψαν ότι όταν οι γυναίκες ανέφεραν πολύ χαμηλό επίπεδο κοινωνικής στήριξης, αυτό προέβλεπε περίπου 20% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσες ανέφεραν πολύ υψηλά επίπεδα.

Η στήριξη, όπως την εκλάμβαναν οι συμμετέχουσες, μπορούσε να αφορά το αν κάποιος πιστεύει ότι θα βρει συναισθηματική στήριξη, συμβουλή ή παρέα από άλλους που μπορούν να τον βοηθήσουν να μειώσει το στρες.

Αποτελεί υπενθύμιση ότι ορισμένες φορές τα πιο απλά πράγματα, όπως το να αναζητήσεις κάποιον αγαπημένο σου μπορεί να έχουν την πιο βαθιά επίδραση.

Ενώ οι ερευνητές περίμεναν να δουν ότι γυναίκες με κοινωνική στήριξη θα είχαν μείωση στα καρδιαγγειακά συμβάντα δεν ανακάλυψαν σχέση.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα έως σήμερα, που εξετάζει την επίδραση της κοινωνικής στήριξης στις καρδιαγγειακές νόσους και τη θνησιμότητα.

Η έρευνα περιέλαβε 90.000 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ηλικίας 50-79 ετών.

Περιέλαβε στοιχεία που συλλέχτηκαν σε περίοδο 10 ετών.

Το συμπέρασμα από την έρευνα σε γυναίκες με τά την εμμηνόπαυση είναι ότι το να έχει κάποια γυναίκα χαμηλότερη κοινωνική στήριξη συνδέεται με ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ