Hurriyet-Τουρκία: Οι ΗΠΑ έτοιμες για κυρώσεις πριν καν έρθουν οι S-400


Έτοιμοι να επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας είναι, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα ‘Χουριέτ’, οι Αμερικανοί προτού καν φτάσουν οι S-400. Η Τουρκάλα δημοσιογράφος Τζανσού Τσάμλιμπελ, υποστηρίζει σε άρθρο της στην τουρκική εφημερίδα ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι στον τομέα της ασφάλειας εισηγούνται την επιβολή ενός στρατιωτικού εμπάργκο στην Τουρκία, προτού καν φτάσει έστω και το παραμικρό κομμάτι του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος S-400.

Οι πρώτες συστοιχίες των S-400, όπως έχει ανακοινώσει ο Τούρκος πρόεδρος, αναμένονται το καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Ιούλιο, ενώ οι πρώτοι Τούρκοι τεχνικοί αναμένεται να ταξιδέψουν στη Ρωσία για εκπαίδευση στο σύστημα μέσα στο Μάρτιο. Για τον λόγο αυτό, «η Ουάσιγκτον θέλει να δράσει προκαταβολικά και να εμποδίσει να ξεκινήσει οποιαδήποτε τεχνική προετοιμασία της Τουρκίας για παραλαβή των S-400 ήδη από τους ανοιξιάτικους μήνες», αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι ίδιοι οι Αμερικανοί ωστόσο σκέφτονται σοβαρά και το αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να επιφέρει μία τέτοια κίνηση. «Αν γίνει κάτι τέτοιο και επιβληθεί εμπάργκο, αυτό μπορεί να φέρει τις δύο χώρες Τουρκία και ΗΠΑ σε σημείο σύγκρουσης», αναφέρει η Τουρκάλα δημοσιογράφος, η οποία αποκαλύπτει επίσης πολύ σημαντικές λεπτομέρειες και για το ‘παζάρι’ που γίνεται μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας για τους Patriot.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Τουρκάλας αρθρογράφου, «ένας άλλος λόγος πίσω από την πιθανότητα να μην επιβληθούν τελικά αμερικανικές κυρώσεις την Άνοιξη είναι μία προϋπόθεση αρκετά κρίσιμη, που εμπεριέχεται στην αναθεωρημένη πρόταση που έστειλαν οι Αμερικανοί στην Άγκυρα για τους Patriot.

Στην αρχική πρόταση των Αμερικανών, χρόνος παράδοσης των Patriot ορίζονταν το 2026. Η Άγκυρα όμως βιάζεται και για το λόγο αυτό αντιπρότεινε στην Ουάσιγκτον το αντι-πυραυλικό σύστημα που ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή στην Αμερική για να παραδοθεί σε μία άλλη χώρα, η οποία δεν κατονομάζεται, να παραδοθεί στην Τουρκία μέσα στο 2019 κι όχι στην άλλη χώρα.

Οι Αμερικανοί εξετάζουν τώρα αν μπορούν να κάνουν αυτή την ‘αλλαγή’ και να δώσουν τους έτοιμους Patriot στην Τουρκία, αντί για την άλλη χώρα, αλλά αυτή η απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί πριν από το τέλος Μαρτίου.

Μέχρι τότε όμως είναι αργά για την Τουρκία. Γιατί στο συμβόλαιο που έχει υπογράψει με τη Ρωσία, αν υπαναχωρήσει και ακυρώσει τους S-400, θα πρέπει να το δηλώσει πολύ πιο πριν, διαφορετικά πρόστιμο…». Όπως αναφέρει πάντως με γλαφυρό τρόπο η ‘Χουριέτ’, «οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας – Ουάσιγκτον μπορεί ακόμη να μην έχουν κοπεί, ωστόσο το ψαλίδι είναι ήδη ανοιχτό».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ