Γνωρίστε το Ουγγρικό Κοινοβούλιο, το φαντασμαγορικό κτίριο της Βουδαπέστης!


Το Ουγγρικό Κοινοβούλιο (Hungarian Parliament) είναι το μεγαλύτερο και διασημότερο κτίριο της Ουγγαρίας. Βρίσκεται στη Βουδαπέστη και είναι χτισμένο πάνω στο Δούναβη, και όσοι το έχουν δει από κοντά μένουν με το στόμα ανοιχτό, καθώς είναι πανέμορφο εξωτερικά. Ειδικά το βράδυ με τα φώτα η ομορφιά του και το μεγαλείο του είναι απερίγραπτα.

Η ιστορία του
Η Βουδαπέστη δημιουργήθηκε από την ένωση τριών πόλεων το 1873 και εφτά χρόνια αργότερα διαλύθηκε ώστε να εγκαθιδρυθεί ένα νέο αντιπροσωπευτικό κοινοβούλιο που να εκφράζει το έθνος. Διεξήχθη ένας διεθνής διαγωνισμός, και νικητής ανακηρύχθηκε ο Ίμρε Στέιντλ. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1885 και το κτίριο εγκαινιάστηκε το 1896, στην 1000ή επέτειο της χώρας, και ολοκληρώθηκε το 1904. Περίπου 1000 άτομα αναμίχθηκαν στην κατασκευή, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν 40 εκατομμύρια τούβλα, μισό εκατομμύριο πολύτιμοι λίθοι και 40 κιλά χρυσού.

Το κτίριο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου
Το κτίριο είναι χτισμένο σε ρυθμό γοτθικής αναγέννησης, με συμμετρική πρόσοψη και κεντρικό θόλο αναγεννησιακού ρυθμού. Το κτίριο είναι συμμετρικό και στο εσωτερικό του διαθέτει δύο κοινοβουλευτικές αίθουσες, η μία για πολιτική και η άλλη για ξεναγήσεις. Το κτίριο έχει μήκος 268 μέτρα και πλάτος 123. Το εσωτερικό του περιλαμβάνει 10 αυλές, 13 ανελκυστήρες, 27 πύλες, 29 κλιμακοστάσια και 691 δωμάτια (συμπεριλαμβανομένων 200 γραφείων). Το ύψος του είναι 96 μέτρα και είναι μαζί με τη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου τα ψηλότερα κτίρια στη Βουδαπέστη. Ο αριθμός 96 αναφέρεται στην χιλιετηρίδα του έθνους, 1896, και την κατάληψη του βασιλείου της Ουγγαρίας.

Η κυρία πρόσοψη είναι προς τον Δούναβη, αλλά η κύρια είσοδος βρίσκεται στην πλατεία στα ανατολικά του κτιρίου. Εσωτερικά και εξωτερικά, υπάρχουν 242 αγάλματα στους τοίχους. Στην πρόσοψη υπάρχουν αγάλματα Ούγγρων και Τρανσυλβανών ηγετών και διάσημων στρατιωτικών. Τα οικόσημα των βασιλιάδων και δουκών απεικονίζονται πάνω στα παράθυρα. Στο ανατολικό κλιμακοστάσιο βρίσκονται δύο λιοντάρια.

Ένα από τα διάσημα τμήματα του κτιρίου είναι η δεκαεξάγωνη κεντρική αίθουσα, με δύο τεράστιους θαλάμους δίπλα της, την κάτω και την άνω Βουλή. Η σημερινή εθνοσυνέλευση συνέρχεται στην κάτω Βουλή, ενώ η άνω Βουλή χρησιμοποιείται ως αίθουσα σεμιναρίων και συναντήσεων. Το ιερό στέμμα της Ουγγαρίας, το οποίο απεικονίζεται στο έμβλημα της Ουγγαρίας, εκτίθεται στην κεντρική αίθουσα από το 2000.

Επίσκεψη στο κτίριο
Το εξωτερικό μέρος του κτιρίου είναι αυτό που αξίζει περισσότερο! Μπορείτε να το θαυμάσετε με μια κρουαζιέρα στο Δούναβη ή με μια επίσκεψη στη Βούδα και τον Προμαχώνα των Ψαράδων. Επίσης, από την πίσω πλευρά του υπάρχει μια μεγάλη πλατεία που φιλοξενεί κόσμο.

Αν θελήσετε να επισκεφτείτε το εσωτερικό του, κλείστε θέση online, καθώς είναι περιορισμένες, ή πηγαίνετε από το πρωί. Μπορείτε να διαλέξετε ώρα με αγγλόφωνη ξενάγηση, διότι δυστυχώς δεν υπάρχει στα ελληνικά.

Tip: Να έχετε μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα καθώς το εισιτήριο είναι μειωμένο στο ήμισυ για τους πολίτες της Ε.Ε.

Info:
-Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3, 1055, Βουδαπέστη
-Για να φτάσετε εκεί με μεταφορικά μέσα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή Μ2 μετρό, γραμμή 15 ή 115 λεωφορείο, γραμμή 2 τραμ και να κατεβείτε στη στάση Kossuth Lajos Square.
-Τιμή: 2.400 φιορίνια για πολίτες της Ε.Ε. (περίπου 7,5€)
-Ωράριο: 08:00-18:00 (1/4-31/10), 08:00-16:00 (1/11-31/3)

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ