Πώς θα φορέσετε τις γαλότσες


Wellies ή, ελληνικά, γαλότσες. Οι λαστιχένιες μπότες που κάποτε η θεία και η γιαγιά μας είχαν για να κυκλοφορούν στον κήπο ή μέσα στην καταιγίδα –σε συνδυασμό πάντα με το κίτρινο ή και διαφανές, ευρύχωρο ανοράκ τους– τα τελευταία χρόνια όχι μόνο έχουν μετατραπεί σε απαραίτητο κομμάτι της γκαρνταρόμπας μας, αλλά και σε απόλυτο στιλιστικό must.

Οι εραστές της γαλότσας ξέρουν ότι οι αγαπημένες τους wellies (χαϊδευτικά για το Wellingtons) πήραν το όνομά τους από τον Arthur Wellesley, γνωστό στο ευρύ κοινό ως Δούκα του Ουέλινγκτον (αυτός από τη μάχη του Βατερλό).

Ο μεγάλος αυτός Βρετανός στρατηλάτης αναγνώρισε σύντομα τα πλεονεκτήματα μιας αδιάβροχης στρατιωτικής μπότας. Έτσι, ανέθεσε στον υποδηματοποιό του να φτιάξει μια μπότα από δέρμα επεξεργασμένο με κερί που θα κρατούσε έξω την υγρασία και τη βροχή.

Αποτέλεσμα; Μια μπότα ιδιαίτερη που υιοθετήθηκε από τον αγγλικό στρατό με εξαιρετικά αποτελέσματα, ενώ ταυτόχρονα έγινε τάση και αγαπημένο αξεσουάρ της αριστοκρατίας του Ηνωμένου Βασιλείου γύρω στο 1840.

Το 1852, ο επίσης γνωστός Charles Goodyear δημιούργησε μια ειδική επεξεργασία και έφτιαξε το πρώτο λάστιχο. Έτσι, σιγά σιγά οι γαλότσες από δερμάτινες έγιναν λαστιχένιες, αποκτώντας τόσο την εμφάνιση όσο και την αντοχή που έχουν σήμερα.

Οι γαλότσες έπαιξαν και αυτές σημαντικό ρόλο στον Α’ αλλά και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κρατώντας ζεστά και στεγνά τα πόδια των Άγγλων στρατιωτών.

Σήμερα, «συχνάζουν» στις πασαρέλες των μεγάλων οίκων, στα Fashion Weeks καθώς και στα πόδια των πιο στιλάτων ανδρών και γυναικών του πλανήτη.

Πώς θα τις φορέσετε
Φοριούνται στο χιόνι και φυσικά στη βροχή αλλά δημιουργούν ένα ωραίο λουκ και με τα πρώτα μας ανοιξιάτικα ρούχα.

Με την τεράστια γκάμα της χρωματικής του παλέτας, το μόνο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε είναι… η επιλογή! Φωτεινό κίτρινο, εκρηκτικό κόκκινο και πορτοκαλί, τρυφερά παστέλ ροζ, γαλάζια και πράσινα, υπέροχο λευκό, σκούρο μπλε και μαύρο αλλά και το κλασικό σκούρο πράσινο είναι μόνο μερικές από τις επιλογές.

Ταιριάζουν με το τζιν σας και ένα απλό casual look με καρό πουκάμισα και μεγάλα πλεκτά, αλλά είναι το ίδιο ωραίες με μία μίνι φούστα, ένα λουλουδάτο φόρεμα ή το ακριβό παλτό σας.

Aυτό το ξέρατε;
Οι πλέον κλασικές -και καλύτερης ποιότητας- γαλότσες είναι βρετανικής κατασκευής, από την εταιρεία North British Rubber Company που ιδρύθηκε το 1856 και τώρα πλέον ονομάζεται Hunter.

Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Hunter κατασκεύασε συνολικά 1.185.036 ζευγάρια μπότες για τις ανάγκες του αγγλικού στρατού.

Οι διάσημες πράσινες γαλότσες (Original Green), αυτές που μεγάλωσαν γενιές και γενιές γαλαζοαίματων και μη Βρετανών, κατασκευάστηκαν από την ίδια εταιρεία για πρώτη φορά τον χειμώνα του 1955. Ήταν οι πρώτες ορθοπεδικές γαλότσες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ