Δημόσια ομιλία: Οι συμβουλές της expert για να μαγέψεις το κοινό σου


Ο δημόσιος λόγος είναι η ιδανική μορφή επικοινωνίας, που βοηθά να εκφράσεις τις ιδέες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Αν και υπάρχει η εντύπωση ότι αποτελεί ή θα έπρεπε να αποτελεί προσόν όσων ασχολούνται με τις πωλήσεις ή με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η αλήθεια είναι ότι όλοι χρειάζεται να κατέχουν το δημόσιο λόγο σε πολλές στιγμές της καθημερινότητας. Σκέψου ένα παιδί που απαγγέλλει ένα ποίημα στο σχολείο, ένα φίλο σου που υποστηρίζει την άποψή του, εσένα να προσπαθείς να πείσεις τον προϊστάμενό σου για κάτι. Εδώ δίνω δεδομένα που θα σε βοηθήσουν να δεις αυτή τη δεξιότητα και από μια άλλη οπτική.

Βοηθά στην επικοινωνία
Η δημόσια ομιλία είναι αλληλένδετη με τις δεξιότητες επικοινωνίας και δεν προϋποθέτει μεγάλο κοινό. Όταν πηγαίνεις για συνέντευξη ή κάνεις μια παρουσίαση, αυτά είναι μορφές δημόσιας ομιλίας με τις οποίες, αν τις αξιοποιήσεις, μπορείς να διαμορφώσεις ακόμα και το μέλλον σου.

Συμβάλλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας
Όταν εκπληρώνεις με επιτυχία μια καλή ομιλία, η προσωπική ικανοποίηση που βιώνεις είναι απαράμιλλη. Σου δίνει μια αίσθηση αυτοπεποίθησης. Μια θετική απάντηση από το κοινό μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς πιο σίγουρη.

Βελτιώνει τις σχέσεις
Μόλις αναπτύξεις καλές δεξιότητες ομιλίας, παρατηρείται αισθητή βελτίωση στις διαπροσωπικές δεξιότητές σου. Ακόμα και στην επαγγελματική ζωή, μια αποτελεσματική αλληλεπίδραση με το αφεντικό ή με τους συναδέλφους θα βοηθήσει να ενισχύσεις το προφίλ και την πρόοδό σου.

Τα μυστικά για να ξεπεράσεις το φόβο
Πολλοί με ρωτούν ποιο είναι το πραγματικό μυστικό της αποτελεσματικής δημόσιας ομιλίας. Είναι κάτι με το οποίο γεννιέται κανείς ή χτίζεται κατά τη διάρκεια της ζωής του; Και τα δύο, θα απαντήσω, αλλά η προσπάθεια, η προετοιμασία και η διαρκής εξάσκηση απαιτείται και στις δύο περιπτώσεις. Σου δίνω μερικά «μυστικά» για να ξεπεράσεις τους δισταγμούς σου.

Δε χρειάζεται να είσαι ένας μεγάλος δημόσιος ομιλητής: Σκέψου ότι οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν κάποιον που είναι ενδιαφέρων, χαλαρός και άνετος. Στις συνηθισμένες συνομιλίες που έχουμε κάθε μέρα δεν έχουμε πρόβλημα να είμαστε ο εαυτός μας, γιατί αυτό να αλλάζει στο δημόσιο λόγο; Προσπάθησε να εστιάζεις περισσότερο σε αυτό που λες και όχι στο τι πιστεύει το κοινό για εσένα.

Μην επιδιώκεις να είσαι τέλεια ομιλήτρια: Όταν κάνεις ένα λάθος, κανείς δε νοιάζεται παρά μόνο εσύ. Ακόμα και ο πιο καταξιωμένος δημόσιος ομιλητής θα κάνει λάθος σε κάποιο σημείο. Το πιο σημαντικό είναι απλά να συνεχίσεις. Μη σταματήσεις και μην απολογείσαι για μια μικρή ολίσθηση. Σκέψου ότι «το λάθος είναι ανθρώπινο» και δες τη θετική πλευρά που λέει ότι το κοινό σου θα συνδεθεί πιο εύκολα με κάποιον που είναι πραγματικός.

Οπτικοποίησε αυτό που λες: Αν το βλέπεις, μπορείς και να εκφραστείς γι’ αυτό: Οι νικητές σε όλες τις πτυχές της ζωής έχουν αυτό το κοινό στοιχείο: εφαρμόζουν την οπτικοποίηση για να πετύχουν τους στόχους τους. Οι πωλητές οραματίζονται ότι πετυχαίνουν τη συμφωνία, οι αθλητές κλείνουν τα μάτια και φαντάζονται το νέο ρεκόρ, εσύ δες τον εαυτό σου να ολοκληρώνει επιτυχώς την ομιλία.

Πειθαρχία και πρακτική: Ο στόχος σου δεν είναι να είσαι τέλεια, αλλά αποτελεσματική και όπως οτιδήποτε άλλο στη ζωή, χρειάζεται πρακτική για τη βελτίωση της δεξιότητας. Πολύ συχνά λαμβάνουμε την επικοινωνία ως δεδομένη, διότι μιλάμε καθημερινά, αλλά είναι πάντα αποτελεσματική; Θυμήσου ότι ακόμα και οι πρωταθλητές εξασκούνται καθημερινά.

Κάνε την περιγραφή προσωπική: Όποιο κι αν είναι το θέμα, το κοινό θα αντιδράσει καλύτερα όταν προσωποποιήσεις αυτό που λες. Μίλα με γεγονότα, ιστορίες, εμπειρίες ή ανέκδοτα από τη ζωή σου. Η αφήγησή τους θα σου δώσει αξιοπιστία και θα βοηθήσει τους ακροατές να συμμετάσχουν. Αυτή η τεχνική θα σε κάνει να νιώσεις άνετα. Άλλωστε, υπάρχει θέμα στο οποίο έχεις μεγαλύτερη εμπειρία από τον εαυτό σου;

Γνώριζε το αντικείμενο: Ένας τρόπος για να μειώσεις το φόβο σου είναι να βεβαιωθείς ότι γνωρίζεις καλά το αντικείμενό σου. Σε αυτή την περίπτωση αρκεί να σκεφτείς ότι μοιράζεσαι με το κοινό σου αυτά που ήδη γνωρίζεις. Κάνε πρακτική στους γονείς σου ή σε συναδέλφους και παρατήρησε πόσο καλά νιώθεις όταν ξέρεις για τι μιλάς.

Από τη δρ Νάνσυ Μαλλέρου, coach, oμιλήτρια, συγγραφέας

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ