ΔΕΗ: Ζητά άμεσα αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος


Η ΔΕΗ ζητεί αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει δάνεια ύψους 350 εκατ. ευρώ που λήγουν τον Απρίλιο

Η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας καταγράφει ζημιές της τάξης των 2 εκατ. ευρώ ημερησίως, καθώς η κυβέρνηση συμφώνησε με τους θεσμούς μέτρα τα οποία, όπως αποδεικνύεται σήμερα, ούτε έχουν απελευθερώσει την αγορά ενέργειας και επιπλέον πλήττουν καίρια τη δημόσια εταιρεία.

Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ πλήττεται από στρεβλώσεις στην αγορά, που οδηγούν στο παράδοξο γεγονός της διατήρησης του κρατικού μονοπωλίου στη λιανική αλλά με μειωμένο μερίδιο στην παραγωγή ρεύματος. Για την ακρίβεια, η ΔΕΗ κατέχει το 80% της προμήθειας ρεύματος και το 50 με 52% της παραγωγής ρεύματος.

Το αποτέλεσμα είναι η ΔΕΗ να εμφανίσει το 2018 ζημιές μετά από φόρους. Ήδη στο 9μηνο του προηγούμενου έτους ήταν στα 255,1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η δημόσια επιχείρηση καίγεται για άντληση εσόδων και παρουσίαση κερδών προκειμένου να βγει στις αγορές εκδίδοντας ομόλογο 350 εκ. ευρώ για να πληρώσει δάνεια που λήγουν τον Απρίλιο.

Αλλιώς, θα βρει κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ανοικτή γραμμή πίστωσης και 150 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμά της. Κάτι που θα της προκαλέσει περαιτέρω ασφυξία. Ο πρόεδρος της επιχείρησης, Μανόλης Παναγιωτάκης, για τη δύσκολη οικονομική της κατάσταση υποστηρίζει πως από το 2015 η ΔΕΗ έχει πληρώσει έκτακτες δαπάνες ύψους 2 δισ. ευρώ.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ