26 Απριλίου 2024

Νεκρός εντοπίστηκε ο 61χρονος αγνοούμενος στα Χανιά – Τεράστιες καταστροφές στην Κρήτη (pics)


Με τραγικό τρόπο ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για τον αγνοούμενο 61χρονο καθώς στις 12.30 περίπου το μεσημέρι εντοπίστηκε νεκρός. Η σορός του βρέθηκε περίπου 6 χιλιόμετρα από το σημείο που είχε χαθεί

«Δυστυχώς, ο 61χρονος βρέθηκε από το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής νεκρός», ήταν η λακωνική δήλωση του γενικού διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης, αρχιπύραρχου, Νίκου Λαγουδάκη.

Όπως αναφέρει το cretapost.gr, για δεύτερη ημέρα σήμερα συνεχίστηκαν οι έρευνες από τις αρχές για τον εντοπισμό του 61χρονου πολύτεκνου που χθες το μεσημέρι παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου στον Εμπρόσνερο Χανίων.

Ο άτυχος άνδρας, πατέρας πέντε παιδιών, προσπάθησε χθες και ενώ μαινόταν τα καιρικά φαινόμενα να διασχίσει με το αγροτικό αυτοκίνητό του τον χείμαρρο που είχε σχηματιστεί στην περιοχή του Εμπρόσνερου από τα ορμητικά νερά, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί.

Λίγες ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης, οι πυροσβέστες εντόπισαν το όχημά του, όχι όμως και τον ίδιο.

Εικάζεται ότι ο 61χρονος κατάφερε με κάποιο τρόπο να ανέβει στην καρότσα του αγροτικού οχήματος για να σωθεί, δυστυχώς όμως παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Εικόνες καταστροφής

Την ίδια ώρα εικόνες… καταστροφής αποκαλύπτονται στη Δυτική Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά καθώς το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας προκάλεσε πολλά προβλήματα.

Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στο επαρχιακό, αγροτικό αλλά και εθνικό δίκτυο με το κυβερνητικό κλιμάκιο, παρουσία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη να πραγματοποιεί αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, αναφέρει χαρακτηριστικά το cretapost.gr.

Πρώτος σταθμός για το κυβερνητικό κλιμάκιο ήταν η ιστορική γέφυρα του Κερίτη στην περιοχή του Αλικιανού.

Εκεί η γέφυρα, που για έναν αιώνα περίπου δέσποζε στην περιοχή, πλέον δεν υπάρχει καθώς κατέρρευσε από τα ορμητικά νερά.

«Βρισκόμαστε στην γέφυρα του Κερίτη, ένα ιστορικό μνημείο για τα Χανιά. Η γέφυρα δυστυχώς υπέστη μεγάλες βλάβες. Αυτό είχε να κάνει και με την ένταση των φαινομένων, δηλαδή το πλήθος των ορμητικών νερών, αλλά και με το θέμα της συντήρησης των γεφυρών που έχουμε στα Χανιά», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης ενώ παράλληλα τόνισε πως η αποκατάστασή της θα γίνει όπως έγινε και στην περίπτωση της Πλάκας.

«Η αποκατάσταση της γέφυρας θα γίνει όπως έγινε και με την περίπτωση της Πλάκας, δηλαδή θα γίνει προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Υποδομών, το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια, τον δήμο, τους επιστημονικούς φορείς και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Το χρωστάμε στους 108 αγωνιστές που εκτελέστηκαν κάτω από την γέφυρα, το χρωστάμε και στον Ελευθέριο Βενιζέλο που έχτισε αυτή τη γέφυρα», επεσήμανε σχετικά ο κ. Σπίρτζης.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη η αποκατάσταση της γέφυρας θα γίνει με ταχύτατους ρυθμούς.

«Η αποκατάσταση της γέφυρας θα γίνει με την ταχύτητα που έγινε και με το γεφύρι της Πλάκας που σε λίγους μήνες θα δοθεί όπως ήταν στους κατοίκους. Για να φτιάξουμε τη Γέφυρα στην Πλάκα θέλαμε δύο χρόνια μελέτες και προκαταρκτικές εργασίες. Ξεκίνησε η κατασκευή και πιστεύουμε πως το επόμενο δίμηνο, τρίμηνο θα παραδοθεί», υπογράμμισε σχετικά ο υπουργός Υποδομών.

Το υπουργείο αναλαμβάνει δύο μεγάλες κατολισθήσεις

Την ίδια ώρα κατά την αυτοψία του κυβερνητικού κλιμακίου τέθηκε και το θέμα των κατολισθήσεων που υπάρχουν σε πολλά σημεία επί του ΒΟΑΚ.

Ο κ. Σπίρτζης δεσμεύτηκε πως το υπουργείο Υποδομών θα αναλάβει τις δύο μεγάλες κατολισθήσεις.

«Πάνω στον ΒΟΑΚ θα αναλάβουμε σαν υπουργείο τις δύο μεγάλες κατολισθήσεις στις οποίες δεν μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα υπόλοιπα σημεία τα αναλαμβάνει η περιφέρεια με τους δήμους και θα υπάρχει συνδρομή των υπηρεσιών του υπουργείου στους δήμους που δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό» , τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης ενώ παράλληλα μίλησε και για το θέμα του Σταλού που προβληματίζει και ανησυχεί πολλούς κατοίκους των Χανίων.

«Σήμερα πήγαμε και στην μεγάλη κατολίσθηση που υπάρχει στον Σταλό. Έχουν κινητοποιηθεί οι υπηρεσίες της περιφέρειας κι έχουν μαζέψει τα βράχια και τα χώματα ωστόσο η διέλευση από εκεί θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Υπάρχει μία στενή συνεργασία προκειμένου να ξεκινήσει το έργο στο σημείο του Σταλού στον ΒΟΑΚ. Η τεχνική μελέτη ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες άρα το έργο θα γίνει κανονικά και θα εκτελεστεί από το υπουργείο Υποδομών», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

img_0029

Προσωρινές λύσεις με τη συνδρομή του Στρατού

Σε πολλά σημεία στο επαρχιακό δίκτυο έχουν πέσει γέφυρες κι έχουν αποκλειστεί δεκάδες χωριά στην περιφερειακή ενότητα των Χανίων.

Όπως αναφέρει το cretapost, έχει δοθεί εντολή στον Στρατό ώστε να φέρει γέφυρες και να βρεθεί μία προσωρινή λύση για την σύνδεση των οικισμών με την υπόλοιπη Κρήτη.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν πάρει εντολή για να βρεθεί μία προσωρινή λύση για την αποκατάσταση της σύνδεσης. Συγκεκριμένα, υπάρχει εντολή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε ο στρατός να φέρει γέφυρες για τον Πλατανιά που έχουν πέσει», επανέλαβε ο κ. Σπίρτζης ενώ παράλληλα αναφέρθηκε πως τις επόμενες ημέρες θα φτάσουν επαρκείς χρηματοδοτήσεις στην Περιφέρεια για την πρώτη αποκατάσταση των ζημιών.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ