6 Δεκεμβρίου 2025

Γλυκό του κουταλιού σταφύλι


Το γλυκό του κουταλιού σταφύλι είναι μια παραδοσιακή ελληνική λιχουδιά που απολαμβάνεται εδώ και αιώνες. Φτιαγμένο από φρέσκα σταφύλια, ζάχαρη και αρώματα, αυτό το γλυκό είναι η επιτομή της απλότητας και της γεύσης. Συνήθως σερβίρεται ως συνοδευτικό με ελληνικό καφέ ή ως κέρασμα σε επισκέπτες, φέρνοντας μαζί του μνήμες από καλοκαίρια στην εξοχή και τις παραδοσιακές συνταγές των γιαγιάδων μας.

Συνταγή για γλυκό του κουταλιού σταφύλι

Υλικά:

  • 1 κιλό σταφύλια (χωρίς κουκούτσια, κατά προτίμηση σουλτανίνα)
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
  • 1 βανίλια (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού (για το τέλος)
  • Λίγα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία σταφυλιών: Πλύνετε καλά τα σταφύλια και αφαιρέστε τα κουκούτσια αν υπάρχουν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ποικιλίες που δεν έχουν κουκούτσια για ευκολία.
  2. Μαγείρεμα: Σε μια κατσαρόλα, προσθέστε τα σταφύλια, τη ζάχαρη και το νερό. Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε το μείγμα να βράσει. Ανακατεύετε απαλά κατά διαστήματα για να μην κολλήσει η ζάχαρη στον πάτο της κατσαρόλας.
  3. Βράσιμο: Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το γλυκό να σιγοβράσει για περίπου 30-40 λεπτά, ή μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αν επιθυμείτε, προσθέστε τη βανίλια για έξτρα άρωμα.
  4. Προσθήκη λεμονιού: Λίγο πριν κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέστε το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά. Το λεμόνι βοηθάει στο να μην ζαχαρώσει το σιρόπι.
  5. Αποθήκευση: Αφού κρυώσει ελαφρώς, μεταφέρετε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα. Μπορείτε να προσθέσετε λίγα αμύγδαλα σε κάθε βάζο για έξτρα υφή.
  6. Σερβίρισμα: Το γλυκό είναι έτοιμο για κατανάλωση όταν κρυώσει εντελώς. Διατηρείται σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για αρκετούς μήνες.

Καλή απόλαυση!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ