Η γαλατόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας. Αυτή η συνταγή συνδυάζει την κρεμώδη υφή της κρέμας με το ελαφρώς τραγανό φύλλο για να δημιουργήσει ένα απολαυστικό αποτέλεσμα. Ιδανική για οικογενειακές συγκεντρώσεις ή για ένα γλυκό διάλειμμα από την καθημερινότητα, αυτή η γαλατόπιτα θα σας ταξιδέψει σε αναμνήσεις από την παιδική σας ηλικία.
Γαλατόπιτα – Υλικά (Για 12 Μερίδες)
Για την Κρέμα:
- 1 λίτρο γάλα πλήρες
- 200 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 4 αυγά
- 2 βανιλίνες
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
Για τη Βάση:
- 6 φύλλα κρούστας
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για το πασπάλισμα:
- Ζάχαρη άχνη και κανέλα
Εκτέλεση
- Προετοιμασία της κρέμας:
- Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε το γάλα σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει το μείγμα.
- Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει ελαφρώς.
- Χτυπήστε τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέστε τα σταδιακά στην κρέμα, ανακατεύοντας καλά.
- Προσθέστε τις βανιλίνες και το ξύσμα λεμονιού.
- Προετοιμασία της βάσης:
- Βουτυρώστε ένα ταψί και στρώστε τα φύλλα κρούστας ένα-ένα, βουτυρώνοντας κάθε φύλλο.
- Ρίξτε την κρέμα ομοιόμορφα πάνω από τα φύλλα.
- Ψήσιμο:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Ψήστε για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Σερβίρισμα:
- Αφήστε τη γαλατόπιτα να κρυώσει και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και κανέλα πριν τη σερβίρετε.
Θερμιδική ανάλυση (Ανά Μερίδα)
- Θερμίδες: ~250 kcal
- Πρωτεΐνες: 6 g
- Υδατάνθρακες: 35 g
- Λίπη: 10 g
Απολαύστε την ως επιδόρπιο ή συνοδέψτε τη με έναν αρωματικό καφέ για μια γλυκιά νότα στην ημέρα σας!

