Το χοιρινό λεμονάτο είναι μια από τις πιο αγαπημένες και παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, ιδανική για οικογενειακά γεύματα ή γιορτινές περιστάσεις. Με το τρυφερό κρέας να σιγοβράζει σε πλούσια, λεμονάτη σάλτσα, αυτό το πιάτο συνδυάζει μοναδικά τις γεύσεις της Ελλάδας με την απλότητα της παρασκευής.
Χοιρινό λεμονάτο – Υλικά
- 1 κιλό χοιρινό (λαιμός ή σπάλα), κομμένο σε μερίδες
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- Χυμός από 2 λεμόνια
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 2 φλιτζάνια ζωμός (λαχανικών ή κρέατος)
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα (προαιρετικά)
- Φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανός για γαρνίρισμα
Χοιρινό λεμονάτο – Εκτέλεση
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
- Προσθέστε τα κομμάτια του χοιρινού και σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα από όλες τις πλευρές. Αφαιρέστε το κρέας από την κατσαρόλα και αφήστε το στην άκρη.
- Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
- Πασπαλίστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά για 1-2 λεπτά.
- Σβήστε με το λευκό κρασί και αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2-3 λεπτά.
- Επιστρέψτε το χοιρινό στην κατσαρόλα και προσθέστε τον ζωμό, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.
- Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 1,5 ώρα ή μέχρι το κρέας να γίνει πολύ τρυφερό και η σάλτσα να δέσει.
- Σερβίρετε το χοιρινό λεμονάτο ζεστό, πασπαλισμένο με φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό. Συνοδεύστε με πουρέ πατάτας, ρύζι ή φρέσκο ψωμί.
Καλή σας όρεξη!

