5 Δεκεμβρίου 2025

Χοιρινό λεμονάτο κατσαρόλας


Το χοιρινό λεμονάτο είναι μια από τις πιο αγαπημένες και παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, ιδανική για οικογενειακά γεύματα ή γιορτινές περιστάσεις. Με το τρυφερό κρέας να σιγοβράζει σε πλούσια, λεμονάτη σάλτσα, αυτό το πιάτο συνδυάζει μοναδικά τις γεύσεις της Ελλάδας με την απλότητα της παρασκευής.

Χοιρινό λεμονάτο – Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό (λαιμός ή σπάλα), κομμένο σε μερίδες
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 2 φλιτζάνια ζωμός (λαχανικών ή κρέατος)
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα (προαιρετικά)
  • Φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανός για γαρνίρισμα

Χοιρινό λεμονάτο – Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
  2. Προσθέστε τα κομμάτια του χοιρινού και σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα από όλες τις πλευρές. Αφαιρέστε το κρέας από την κατσαρόλα και αφήστε το στην άκρη.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
  4. Πασπαλίστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά για 1-2 λεπτά.
  5. Σβήστε με το λευκό κρασί και αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2-3 λεπτά.
  6. Επιστρέψτε το χοιρινό στην κατσαρόλα και προσθέστε τον ζωμό, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.
  7. Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 1,5 ώρα ή μέχρι το κρέας να γίνει πολύ τρυφερό και η σάλτσα να δέσει.
  8. Σερβίρετε το χοιρινό λεμονάτο ζεστό, πασπαλισμένο με φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό. Συνοδεύστε με πουρέ πατάτας, ρύζι ή φρέσκο ψωμί.

Καλή σας όρεξη!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ