Η γαλατόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της ελληνικής παράδοσης. Με τη βελούδινη κρέμα της και τη λεπτή, τραγανή υφή, είναι το ιδανικό γλυκό για κάθε περίσταση. Ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή για να φτιάξετε τη δική σας γαλατόπιτα και να εντυπωσιάσετε τους αγαπημένους σας.
γαλατόπιτα – Υλικά
Για την κρέμα:
- 1 λίτρο γάλα πλήρες
- 150 γρ. ζάχαρη
- 120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 4 αυγά
- 1 βανιλίνη
- 50 γρ. βούτυρο
- Ξύσμα από 1 λεμόνι (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη:
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία της κρέμας: Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το γάλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτοντας τη ζάχαρη και τη βανιλίνη. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Μόλις το γάλα αρχίσει να ζεσταίνεται, ρίξτε το σιμιγδάλι σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη για να αποφύγετε τη δημιουργία σβόλων. Συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να πήξει και να γίνει μια απαλή κρέμα.
- Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
- Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά και προσθέστε τα σταδιακά στην κρέμα, ανακατεύοντας γρήγορα για να μην «κόψουν».
- Συναρμολόγηση: Βουτυρώστε ένα ταψί ή ένα πυρέξ και ρίξτε μέσα την κρέμα. Ισιώστε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
- Ψήσιμο: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C και ψήστε τη γαλατόπιτα για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.
- Αφήστε τη γαλατόπιτα να κρυώσει ελαφρώς και πασπαλίστε από πάνω με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Σερβίρισμα:
Κόψτε τη γαλατόπιτα σε κομμάτια και σερβίρετε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι εξαιρετική συνοδεία με έναν ελληνικό καφέ ή τσάι.
Απολαύστε την αυθεντική γεύση της Ελλάδας με αυτή την παραδοσιακή συνταγή!

