Εμπνευσμένη από τις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες μη βιομηχανοποιημένων χωρών, ιδιαίτερα της Παπούα Νέας Γουινέας, η νέα διατροφή NiMe έρχεται στο προσκήνιο ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη μείωση χρόνιων νοσημάτων. Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Κορκ στην Ιρλανδία, σε συνεργασία με διεθνείς επιστημονικές ομάδες, ανακάλυψαν ότι αυτή η προσέγγιση βελτιώνει τη συνολική υγεία, μειώνοντας δείκτες όπως το βάρος, η «κακή» χοληστερόλη, το σάκχαρο και οι φλεγμονές.
Πώς οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν τη χρόνια υγεία
Η σύγχρονη διατροφή στις βιομηχανοποιημένες κοινωνίες χαρακτηρίζεται από υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και έλλειψη φυτικών ινών. Αυτό έχει συνδεθεί με την αύξηση της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιοπαθειών. Αντίθετα, οι παραδοσιακές δίαιτες, πλούσιες σε φυσικές τροφές και φυτικές ίνες, έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμες.
Τι είναι η διατροφή NiMe
Η διατροφή NiMe (Non-industrialised Microbiome Restore) σχεδιάστηκε για να μιμείται τις παραδοσιακές διατροφικές πρακτικές, προσφέροντας άμεσα και μετρήσιμα οφέλη μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες. Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell, η εφαρμογή της οδήγησε σε:
- Μείωση βάρους χωρίς περιορισμό θερμίδων.
- Μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) κατά 17%.
- Μείωση του σακχάρου στο αίμα κατά 6%.
- Μείωση της CRP (δείκτης φλεγμονής) κατά 14%.
Οι ευεργετικές επιδράσεις στο μικροβίωμα του εντέρου
Το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο αποτελείται από τρισεκατομμύρια βακτήρια, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η διατροφή NiMe αυξάνει τα επίπεδα ευεργετικών βακτηρίων όπως το Lactobacillus reuteri και μειώνει την παρουσία προ-φλεγμονωδών βακτηρίων. Αυτό συμβάλλει στην καλύτερη ανοσολογική και μεταβολική λειτουργία.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της διατροφής
Η NiMe δεν περιορίζεται αποκλειστικά σε φυτικές τροφές, αλλά επικεντρώνεται στη μέγιστη αξιοποίηση των φυτικών ινών:
- Κυριαρχούν τα λαχανικά, τα όσπρια και άλλες φυτικές τροφές.
- Επιτρέπεται καθημερινά μία μικρή μερίδα ζωικής πρωτεΐνης (π.χ. κοτόπουλο, χοιρινό, σολομός).
- Αποκλείονται το μοσχάρι, τα γαλακτοκομικά και το σιτάρι, που δεν είναι χαρακτηριστικά της παραδοσιακής διατροφής της Παπούα Νέας Γουινέας.
- Ελαχιστοποιείται η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών.
- Η πρόσληψη φυτικών ινών είναι ιδιαίτερα υψηλή, με 22 γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες.
Το μικροβίωμα πρότυπο
Η ομάδα του καθηγητή Γουόλτερ ανέλυσε το μικροβίωμα των κατοίκων της Παπούα Νέας Γουινέας, διαπιστώνοντας ότι χαρακτηρίζεται από ποικιλία βακτηρίων που συνδέονται με την κατανάλωση φυτικών ινών και χαμηλά επίπεδα φλεγμονής. Τα δεδομένα αυτά αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία της διατροφής NiMe.
Η ομάδα των ερευνητών σκοπεύει να δημοσιεύσει τις συνταγές της διατροφής NiMe στο Instagram και στο Facebook (@nimediet), ενώ θα κυκλοφορήσει και ένα διαδικτυακό βιβλίο μαγειρικής. «Θέλουμε να κάνουμε τις συνταγές μας προσβάσιμες σε όλους, ώστε να μπορέσουν να βελτιώσουν την υγεία τους φροντίζοντας το μικροβίωμα του εντέρου τους», ανέφερε η Δρ. Ανίσα Αρμέτ, διαιτολόγος και κύρια συγγραφέας της μελέτης.
Με τη δύναμη της φύσης και τη σοφία των παραδοσιακών διατροφών, η NiMe φέρνει μια νέα προσέγγιση για την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

