Η σούπα κάστανο είναι μια εκλεπτυσμένη και βελούδινη επιλογή για τις χειμωνιάτικες μέρες. Πλούσια σε γεύση, με νότες καραμελωμένων κάστανων, κρεμμυδιού και μυρωδικών, αυτή η σούπα συνδυάζει στις σωστές αναλογίες την γλύκα και την αλμύρα με έναν μοναδικό τρόπο. Είναι ιδανική για ορεκτικό σε γιορτινά τραπέζια ή ως κύριο γεύμα για μια ζεστή και θρεπτική επιλογή.
🕒 Χρόνος παρασκευής
- Προετοιμασία: 15 λεπτά
- Μαγείρεμα: 30 λεπτά
- Συνολικός χρόνος: 45 λεπτά
🥘 Υλικά (για 4 άτομα)
- 400 γρ. κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 μέτριο καρότο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 μικρή πατάτα, κομμένη σε κυβάκια
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
- 200 ml κρέμα γάλακτος ή γάλα καρύδας (για πιο ελαφριά εκδοχή)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- Αλάτι & πιπέρι κατά προτίμηση
- Φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό για γαρνιτούρα
👨🍳 Εκτέλεση
- Σοτάρισμα: Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν.
- Προσθήκη λαχανικών: Προσθέτουμε το καρότο και την πατάτα και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά.
- Βράσιμο: Ρίχνουμε τα κάστανα και τον ζωμό, αφήνοντας τη σούπα να σιγοβράσει για 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
- Άλεσμα: Με ένα ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ, πολτοποιούμε τη σούπα μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.
- Τελικές πινελιές: Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά ακόμη.
- Σερβίρισμα: Γαρνίρουμε με φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό και σερβίρουμε ζεστή με τραγανό ψωμί.
🥄 Διατροφική αξία (ανά μερίδα)
- Θερμίδες: ~250 kcal
- Πρωτεΐνες: 5g
- Υδατάνθρακες: 35g
- Λιπαρά: 10g
- Φυτικές ίνες: 6g
Απολαύστε αυτή τη ζεστή και κρεμώδη σούπα που συνδυάζει μοναδικά τη φυσική γλυκύτητα των κάστανων με αρωματικά μπαχαρικά!

