5 Δεκεμβρίου 2025

Γκούλας: Το παραδοσιακό ουγγρικό μοσχαράκι που λιώνει στο στόμα


Το γκούλας είναι ένα παραδοσιακό πιάτο από την Ουγγαρία, γνωστό για τη βαθιά του γεύση και την πικάντικη, αρωματική σάλτσα του. Πρόκειται για ένα μαγειρευτό φαγητό με μοσχαρίσιο κρέας, πάπρικα και λαχανικά, που συνήθως σερβίρεται με ψωμί ή πατάτες. Είναι το τέλειο φαγητό για κρύες μέρες, καθώς είναι ζεστό, χορταστικό και γεμάτο νοστιμιά!

⏳ Χρόνος παρασκευής

  • Προετοιμασία: 20 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 2 ώρες
  • Συνολικός χρόνος: 2 ώρες και 20 λεπτά

💪 Θρεπτική αξία (ανά μερίδα)

  • Θερμίδες: 450 kcal
  • Πρωτεΐνες: 35g
  • Υδατάνθρακες: 20g
  • Λίπη: 25g

📝 Υλικά (για 4 άτομα)

  • 800γρ. μοσχαρίσιο κρέας (σπάλα ή ελιά), κομμένο σε κύβους
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 κουταλιές σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουταλάκι πάπρικα καυτερή (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 ντομάτες, τριμμένες
  • 2 πιπεριές (κόκκινη και πράσινη), κομμένες σε λωρίδες
  • 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κουταλάκι κύμινο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 λίτρο ζωμό βοδινού
  • 2 πατάτες, κομμένες σε κύβους
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί (προαιρετικά)

📝 Εκτέλεση

1️⃣ Σοτάρισμα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρέας, σοτάροντας μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.

2️⃣ Προσθήκη μπαχαρικών: Ρίχνουμε την πάπρικα, το κύμινο και τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το κρασί (αν χρησιμοποιούμε).

3️⃣ Βράσιμο: Προσθέτουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές, τα καρότα και το φύλλο δάφνης. Περιχύνουμε με το ζωμό και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 1,5 ώρα.

4️⃣ Προσθήκη πατάτας: Προσθέτουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

5️⃣ Σερβίρισμα: Σερβίρουμε ζεστό με φρέσκο ψωμί ή συνοδευτικό της επιλογής μας!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ