Το κανταΐφι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά σιροπιαστά γλυκά, αλλά τι θα λέγατε αν το αναβαθμίζαμε με σοκολάτα; Αυτή η εκδοχή του παραδοσιακού κανταϊφιού συνδυάζει την τραγανή υφή του φύλλου κανταΐφι με την πλούσια γεύση της σοκολάτας και τα αρώματα του σιροπιού. Μια συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!
Χρόνος παρασκευής:
- Προετοιμασία: 25 λεπτά
- Ψήσιμο: 40 λεπτά
- Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα 5 λεπτά
Διατροφική αξία (ανά μερίδα, περίπου 100g):
- Θερμίδες: 320 kcal
- Υδατάνθρακες: 45g
- Πρωτεΐνη: 4g
- Λιπαρά: 15g
Υλικά (για 12 μερίδες)
Για το γλυκό:
- 500g φύλλο κανταΐφι
- 200g βούτυρο λιωμένο
- 200g κουβερτούρα (ψιλοκομμένη ή σε σταγόνες)
- 100g καρύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
Για το σιρόπι:
- 250g ζάχαρη
- 200ml νερό
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 ξυλάκι κανέλα
- Φλούδα από 1 πορτοκάλι
Για τη γκανάς σοκολάτας:
- 150g κουβερτούρα
- 100ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
- Προετοιμασία του φύλλου κανταϊφιού: Ξάνετε καλά το φύλλο κανταΐφι με τα χέρια σας, ώστε να αφρατέψει.
- Γέμιση: Ανακατέψτε την ψιλοκομμένη σοκολάτα με τα καρύδια.
- Στρώσιμο: Σε ένα βουτυρωμένο ταψί, απλώστε το μισό κανταΐφι και περιχύστε το με τη μισή ποσότητα λιωμένου βουτύρου. Στη συνέχεια, απλώστε τη γέμιση σοκολάτας και καρυδιών και καλύψτε με το υπόλοιπο κανταΐφι. Ρίξτε το υπόλοιπο βούτυρο από πάνω.
- Ψήσιμο: Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
- Προετοιμασία του σιροπιού: Σε ένα κατσαρολάκι, βράστε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, την κανέλα και τη φλούδα πορτοκαλιού για 5 λεπτά. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρώς.
- Σιρόπιασμα: Μόλις βγει το κανταΐφι από τον φούρνο, περιχύστε το ζεστό με το χλιαρό σιρόπι.
- Γκανάς σοκολάτας: Ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος, ρίξτε μέσα τη σοκολάτα και ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Περιχύστε την πάνω από το κανταΐφι.
- Σερβίρισμα: Αφήστε το να σταθεί για 1-2 ώρες πριν το κόψετε σε κομμάτια.
Tips
- Για πιο έντονη γεύση σοκολάτας, μπορείτε να προσθέσετε λίγη τριμμένη σοκολάτα πριν σερβίρετε.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα καρύδια με φουντούκια για πιο νουτέλα-like αποτέλεσμα.
- Το σιρόπι δεν πρέπει να είναι καυτό όταν το ρίξετε στο γλυκό, διαφορετικά το κανταΐφι θα χάσει την τραγανότητά του.

