Η crème brûlée είναι ένα από τα πιο νόστιμα και αγαπημένα γλυκά της γαλλικής ζαχαροπλαστικής. Ο συνδυασμός της βελούδινης, αρωματικής κρέμας με την τραγανή, καραμελωμένη επιφάνεια δημιουργεί μια ανεπανάληπτη γευστική εμπειρία. Αν και φαινομενικά απλή στη σύνθεση, η τέλεια εκτέλεση απαιτεί τεχνική ακρίβεια και υπομονή.
Αυτό το γλυκό έχει κατακτήσει τις καρδιές των καλοφαγάδων εδώ και αιώνες. Η προέλευσή του χάνεται στα βάθη της ευρωπαϊκής γαστρονομίας, με τη Γαλλία να το αναδεικνύει σε γκουρμέ γλύκισμα.
Βασική συνταγή για crème brûlée
Υλικά (για 4 μερίδες)
- 500 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 4 κρόκοι αυγών
- 80 γρ. ζάχαρη λευκή
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 λοβό βανίλιας
- 4 κ.σ. καστανή ζάχαρη (για την καραμελοποίηση)
Εκτέλεση
- Προετοιμασία φούρνου: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C. Τοποθετούμε 4 ατομικά πυρίμαχα μπολ σε ένα βαθύ ταψί.
- Ζεσταίνουμε την κρέμα: Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια μέχρι να φτάσει κοντά στο σημείο βρασμού (χωρίς να βράσει). Αν χρησιμοποιούμε λοβό βανίλιας, αφαιρούμε τα σποράκια και τα προσθέτουμε στην κρέμα.
- Ετοιμάζουμε το μείγμα αυγών: Σε ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρεμώδεις.
- Ενώνουμε τα υλικά: Ρίχνουμε σταδιακά την ζεστή κρέμα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Ψήσιμο: Μοιράζουμε το μείγμα στα ατομικά μπολάκια. Γεμίζουμε το ταψί με ζεστό νερό μέχρι τη μέση των μπολ και ψήνουμε σε μπεν μαρί για 30-35 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
- Πάγωμα: Βγάζουμε τα μπολ από το νερό και αφήνουμε να κρυώσουν. Μετά τα τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.
- Καραμελοποίηση: Πασπαλίζουμε κάθε επιφάνεια με καστανή ζάχαρη και καραμελοποιούμε με φλόγιστρο ή κάτω από το γκριλ του φούρνου.
Παραλλαγές της crème brûlée
- Με σοκολάτα: Προσθέτουμε 100 γρ. λιωμένη κουβερτούρα στο μείγμα της κρέμας.
- Με καφέ: Προσθέτουμε 1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ ή έναν εσπρέσο στην κρέμα.
- Με πορτοκάλι: Προσθέτουμε ξύσμα πορτοκαλιού για αρωματική νότα.
- Με λικέρ: Προσθέτουμε 2 κ.σ. λικέρ (π.χ. Grand Marnier ή Kahlua).
Χρόνος παρασκευής
- Προετοιμασία: 15 λεπτά
- Ψήσιμο: 30-35 λεπτά
- Πάγωμα: 3+ ώρες
- Καραμελοποίηση: 5 λεπτά
- Συνολικός χρόνος: 4 ώρες
Διατροφική αξία (ανά μερίδα)
- Θερμίδες: ~350 kcal
- Πρωτεΐνες: 5g
- Υδατάνθρακες: 30g
- Λίπη: 25g
- Κορεσμένα Λιπαρά: 15g
Γιατί είναι αγαπημένο γλυκό;
- Η αντίθεση της τραγανής καραμέλας με την βελούδινη κρέμα.
- Η απλή, αλλά εκλεπτυσμένη γεύση του.
- Η δυνατότητα προσαρμογής με διαφορετικές γεύσεις.
- Είναι διαχρονικό και εντυπωσιακό επιδόρπιο.

