Πως να φτιάξω τέλειο παστίτσιο; Το τέλειο παστίτσιο απαιτεί σωστή ισορροπία μεταξύ ζυμαρικών, κιμά και μπεσαμέλ
Ακολουθεί μια αναλυτική συνταγή με όλα τα μυστικά για ένα πλούσιο και νόστιμο αποτέλεσμα.
Υλικά
Για τη βάση (μακαρόνια)
- 500 γρ. μακαρόνια Νο2 (χοντρά)
- 2 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
- 2 αυγά
- 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
- Αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα κιμά
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 400 γρ. ντομάτα τριμμένη ή κονκασέ
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1 δαφνόφυλλο
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
- Αλάτι και πιπέρι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη μπεσαμέλ
- 1 λίτρο γάλα
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. αλεύρι
- 2 αυγά
- 100 γρ. τριμμένο τυρί (παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι)
- Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία της σάλτσας κιμά
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και στη συνέχεια τον κιμά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να «θρυμματιστεί».
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, το δαφνόφυλλο, την κανέλα, το γαρύφαλλο, αλάτι και πιπέρι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
2. Βράσιμο μακαρονιών
- Βράζουμε τα μακαρόνια 2-3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία (θα ψηθούν επιπλέον στον φούρνο).
- Σουρώνουμε, προσθέτουμε το βούτυρο, τα αυγά χτυπημένα και την τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατεύουμε καλά.
3. Προετοιμασία μπεσαμέλ
- Σε μια κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα για να μη σβολιάσει.
- Μόλις πήξει, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Μόλις κρυώσει ελαφρώς, ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε καλά.
4. Συναρμολόγηση και ψήσιμο
- Σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ ή ταψί, απλώνουμε τη μισή ποσότητα από τα μακαρόνια.
- Ρίχνουμε όλο τον κιμά και τον στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια από πάνω.
- Απλώνουμε τη μπεσαμέλ, φροντίζοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια.
- Πασπαλίζουμε με έξτρα τυρί και ψήνουμε στους 180°C για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Μυστικά για τέλειο αποτέλεσμα
✔ Χρησιμοποίησε μακαρόνια Νο2, γιατί συγκρατούν καλύτερα τη σάλτσα και τη μπεσαμέλ.
✔ Μην παραβράζεις τα μακαρόνια, γιατί θα ψηθούν κι άλλο στον φούρνο.
✔ Άφησε το παστίτσιο να «ξεκουραστεί» για 20-30 λεπτά πριν το κόψεις, ώστε να σταθεροποιηθεί και να μην διαλυθεί.
✔ Μην ξεχνάς το τυρί στη μπεσαμέλ – δίνει πλούσια γεύση και βελούδινη υφή.
Έτσι θα έχεις ένα κρεμώδες, ζουμερό και απόλυτα γευστικό παστίτσιο!

