5 Δεκεμβρίου 2025

Καιρός: Αίθριος στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας – Τι δείχνουν οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις της ΕΜΥ


Καιρός: Βελτιωμένο αναμένεται το σκηνικό για σήμερα, Τετάρτη 5 Μαρτίου, με ηλιοφάνεια να κυριαρχεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Παρόλα αυτά, η Κρήτη θα δεχθεί τοπικές βροχές, ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ενισχυμένοι.

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος στις περισσότερες περιοχές, με εξαίρεση τις Κυκλάδες και την Κρήτη, όπου θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις. Στην Κρήτη, οι νεφώσεις κατά διαστήματα θα είναι πιο πυκνές, δίνοντας τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις, με ένταση 4 έως 6 μποφόρ. Στο Αιγαίο θα είναι πιο ισχυροί, φτάνοντας τα 7 μποφόρ, ενώ το πρωί σε κάποιες περιοχές θα αγγίξουν ακόμα και τα 8 μποφόρ.

Αναλυτικά ο καιρός σε όλη την επικράτεια

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις και βαθμιαία αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά το πρωί έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 5 και στο Θρακικό τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα κεντρικά πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις και βαθμιαία αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια μέχρι το μεσημέρι τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Στην Κρήτη νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς το πρωί μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα δυτικά μέχρι το μεσημέρι τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα βόρεια από 08 έως 16 βαθμούς και στα νότια από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και τοπικά το πρωί στις Σποράδες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου.


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 06-03-2025

Γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 2 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 16 με 18 και τοπικά στα ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα έως 20 βαθμούς Κελσίου. Τις πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί τοπικός παγετός στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07-03-2025

Γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και τοπικά στα ηπειρωτικά θα ξεπεράσει τους 20 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 08-03-2025

Αραιές νεφώσεις παροδικά κατά τόπους πυκνότερες στο Ιόνιο, τα δυτικά και νότια ηπειρωτικά και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ, στο Αιγαίο τοπικά 5 και πρόσκαιρα το πρωί στο βόρειο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 09-03-2025

Παροδικές αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνότερες. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα κυρίως στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά μεταβλητοί 2 με 4 και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή

Καιρός: Οι πρώτες εκτιμήσεις για την άνοιξη

Λίγο πριν από την έναρξη της Άνοιξης, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) δημοσιοποίησε τις πρώτες εκτιμήσεις για τον καιρό που θα επικρατήσει στη χώρα μας από τον Μάρτιο έως τον Μάιο. Βασισμένη σε προβλέψεις των μακροπρόθεσμων μοντέλων ECMWF και του συστήματος πολλαπλών μοντέλων (multi-model system), η ΕΜΥ αναφέρει ότι η Άνοιξη του 2025 αναμένεται θερμότερη από το κανονικό.

Ωστόσο, η υπηρεσία επισημαίνει ότι οι εποχικές προγνώσεις πρέπει να λαμβάνονται με επιφύλαξη, καθώς η ακρίβεια τους είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις.

Αυξημένες θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η Άνοιξη του 2025 αναμένεται να είναι θερμότερη από το μέσο όρο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι μέσες θερμοκρασίες της εποχής προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τις φυσιολογικές τιμές κατά τουλάχιστον 0,5°C.

Οι θετικές αποκλίσεις θα είναι πιο έντονες στα βόρεια και ανατολικά της ηπείρου, όπου η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει 1-2°C πάνω από τις κανονικές τιμές, ενώ στη βορειοανατολική Ευρώπη τοπικά οι αποκλίσεις ενδέχεται να ξεπεράσουν και τους 2°C. Στα δυτικά και νότια της Ευρώπης, οι θερμοκρασίες αναμένονται αυξημένες κατά 0,5-1°C.

Ο καιρός στην Ελλάδα την Άνοιξη του 2025

Για την Ελλάδα, οι προβλέψεις των μοντέλων ECMWF και multi-model συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η φετινή Άνοιξη θα είναι σχετικά ζεστή. Οι μέσες θερμοκρασίες από τον Μάρτιο έως τον Μάιο εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένες κατά 0,5-1°C σε σχέση με τις κλιματικές τιμές, με τη δυτική και νότια χώρα να έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να καταγράψουν αυτήν την απόκλιση.

Όσον αφορά τις βροχοπτώσεις, οι προγνώσεις δείχνουν ότι η άνοιξη θα κυλήσει χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις από τα φυσιολογικά επίπεδα υετού. Ελαφρώς αυξημένες βροχοπτώσεις ενδέχεται να σημειωθούν στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, ενώ στα βόρεια νησιά του ανατολικού Αιγαίου υπάρχει πιθανότητα για λίγο πιο ξηρές συνθήκες.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Άνοιξη του 2025 στην Ελλάδα αναμένεται να είναι πιο ζεστή από το συνηθισμένο, με φυσιολογικά επίπεδα υγρασίας στις περισσότερες περιοχές.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ