Ο κορμός σοκολάτας, γνωστός και ως «μωσαϊκό», είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά που συνδυάζουν πλούσια σοκολατένια γεύση με τραγανή υφή. Στη συγκεκριμένη εκδοχή, το φιστίκι Αιγίνης προσθέτει μια ιδιαίτερη γεύση, κάνοντας το γλυκό ακόμα πιο ξεχωριστό. Είναι πανεύκολο στην προετοιμασία, χωρίς ψήσιμο, και ιδανικό για κάθε περίσταση!
Χρόνος παρασκευής
- Προετοιμασία: 15 λεπτά
- Χρόνος ψύξης: 4-5 ώρες
- Συνολικός χρόνος: Περίπου 5 ώρες
Διατροφική αξία (Ανά μερίδα ~80γρ.)
- Θερμίδες: 320 kcal
- Πρωτεΐνες: 4 γρ.
- Λιπαρά: 20 γρ.
- Υδατάνθρακες: 30 γρ.
- Φυτικές ίνες: 3 γρ.
Κορμός σοκολάτας με φιστίκι Αιγίνης – Υλικά (Για 10-12 μερίδες)
- 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive ή πτι-μπερ
- 150 γρ. βούτυρο
- 200 γρ. κουβερτούρα (τουλάχιστον 55% κακάο)
- 50 γρ. κακάο άγλυκο
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 100 ml γάλα
- 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα
- 1 βανιλίνη
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
- Σπάσιμο μπισκότων: Σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Λιώνουμε τη σοκολάτα: Σε ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως.
- Αναμειγνύουμε τα υλικά: Προσθέτουμε στο μείγμα το κακάο, τη ζάχαρη άχνη, τη βανιλίνη, το γάλα και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.
- Σύνθεση του κορμού: Ρίχνουμε τα μπισκότα και τα φιστίκια Αιγίνης μέσα στο μείγμα σοκολάτας και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν όλα ομοιόμορφα.
- Πλάσιμο και ψύξη: Αδειάζουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα και το τυλίγουμε σε ρολό, δίνοντάς του το σχήμα κορμού. Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-5 ώρες μέχρι να σφίξει.
- Σερβίρισμα: Κόβουμε σε φέτες και προαιρετικά πασπαλίζουμε με επιπλέον φιστίκια ή άχνη ζάχαρη.
Tips για τέλειο αποτέλεσμα
- Μπορείτε να προσθέσετε λίγο λικέρ (π.χ. κονιάκ ή Grand Marnier) για επιπλέον άρωμα.
- Αν θέλετε πιο τραγανή υφή, προσθέστε 1-2 κουταλιές σπασμένα φουντούκια.
- Για vegan εκδοχή, αντικαταστήστε το βούτυρο με φυτικό και το γάλα με γάλα αμυγδάλου.
- Αντί για κουβερτούρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαύρη σοκολάτα 70% για πιο έντονη γεύση.

