Η αυτοδιοικούμενη περιοχή της Δανίας φιλοξενεί 56.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι από αυτόχθονες Ινουίτ, και καταλαμβάνει μια στρατηγική τοποθεσία στον Βόρειο Ατλαντικό
Στις κάλπες προσέρχονται οι κάτοικοι της Γροιλανδίας, που βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος με τον Αμερικανό Πρόεδρο να επιδιώξει τον ελέγχου του στρατηγικής σημασίας νησιού.
Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, ο Τραμπ υποσχέθηκε να κάνει τη Γροιλανδία – μια ημιαυτόνομη επικράτεια της Δανίας – μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ.
Η αυτοδιοικούμενη περιοχή της Δανίας φιλοξενεί 56.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι από αυτόχθονες Ινουίτ, και καταλαμβάνει μια στρατηγική τοποθεσία στον Βόρειο Ατλαντικό. Περιέχει επίσης ορυκτά σπάνιων γαιών καίριας σημασίας για την προώθηση της παγκόσμιας οικονομίας.
Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών θα πρέπει να είναι διαθέσιμα αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών 10 τ βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα), αλλά δεν θα πιστοποιηθούν για εβδομάδες, καθώς τα ψηφοδέλτια φτάνουν στην πρωτεύουσα από απομακρυσμένους οικισμούς με πλοία, αεροπλάνα και ελικόπτερα.
Ενώ το νησί βρίσκεται σε πορεία προς την ανεξαρτησία τουλάχιστον από το 2009, ένα διάλειμμα από τη Δανία δεν είναι στο ψηφοδέλτιο, παρόλο που είναι στο μυαλό όλων.
Οι ψηφοφόροι την Τρίτη θα εκλέξουν 31 βουλευτές που θα διαμορφώσουν τη συζήτηση του νησιού για το πότε και αν θα ανακηρυχθεί ανεξαρτησία στο μέλλον.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Γροιλανδοί τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας. Οι περισσότεροι λένε ότι δεν αντιπαθούν τους Αμερικανούς, επισημαίνοντας τις καλές σχέσεις που έχουν με την τοπική διαστημική βάση Pituffik, πρώην αεροπορική βάση Thule, όπου το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ σταθμεύει από το 1951.
Αλλά οι Γροιλανδοί δεν δείχνουν κανένα σημάδι ότι θέλουν να γίνουν Αμερικανοί. Ακόμη και μερικοί από τους μεγαλύτερους οπαδούς του Τραμπ προσκολλώνται στην αρχή ότι πρέπει να ελέγχουν το πεπρωμένο τους: το μότο τους είναι ότι η Γροιλανδία είναι ανοιχτή για επιχειρήσεις, αλλά όχι για πώληση.
Ένα τεράστιο νησί τραβάει την προσοχή
Η πολιτική στη Γροιλανδία έχει διαφορετικό ρυθμό. Οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σπάνια θερμάνθηκαν. Τα θέματα περιελάμβαναν την οικοδόμηση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και τον τρόπο διακόσμησης του νέου αεροδρομίου, το οποίο άνοιξε έναν διάδρομο αρκετά μακρύ για να χειριστεί τζάμπο τζετ τον Νοέμβριο.
Την Τρίτη, το μοναδικό εκλογικό τμήμα της πρωτεύουσας στην αθλητική αίθουσα Nuuk είχε πολιτικά κόμματα να στήνουν σκηνές έξω, με ακτιβιστές να προσφέρουν ζεστά ροφήματα και κέικ Γροιλανδίας με την ελπίδα να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους.
Ένα λεωφορείο θα κάνει τον γύρο της πόλης των περίπου 20.000 κατοίκων, προσφέροντας βόλτες στα εκλογικά κέντρα.
Η πιστοποίηση των αποτελεσμάτων θα διαρκέσει εβδομάδες, καθώς τα ψηφοδέλτια φτάνουν στο Nuuk. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν δρόμοι που να συνδέουν τις κοινότητες στα 2,16 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα του νησιού. Μια ανεξάρτητη Γροιλανδία θα ήταν η 12η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε χερσαία μάζα.
Τώρα το τεράστιο μέγεθος έχει τραβήξει την τεράστια προσοχή.
Οι Γροιλανδοί ξέρουν τι έχουν. Ελπίζουν ότι τα ορυκτά σπάνιων γαιών θα βοηθήσουν στη διαφοροποίηση μιας οικονομίας όπου οι κυβερνητικές θέσεις εργασίας αντιπροσωπεύουν το 40% της απασχόλησης.
Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει επιβάλει αυστηρούς κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος στο νησί, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου καλύπτεται από πάγο όλο τον χρόνο. Οι σκληρές ατμοσφαιρικές συνθήκες εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το αν η εξόρυξή τους είναι εμπορικά εφικτή.

