Η κολοκυθόσουπα βελουτέ είναι μια ιδανική επιλογή για τις κρύες μέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα. Με τη βελούδινη υφή της και την ελαφρώς γλυκιά γεύση της, αυτή η σούπα είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά και γεύση. Είναι εύκολη στην παρασκευή, πλούσια σε βιταμίνες και μπορεί να συνοδευτεί με κρουτόν ή ξηρούς καρπούς για περισσότερη νοστιμιά.
Κολοκυθόσουπα: Θρεπτικά συστατικά (ανά μερίδα)
- Θερμίδες: 180 kcal
- Υδατάνθρακες: 25g
- Πρωτεΐνη: 4g
- Λιπαρά: 7g
- Φυτικές ίνες: 5g
- Βιταμίνη A: 120% της ΣΗΠ
- Βιταμίνη C: 30% της ΣΗΠ
Χρόνος παρασκευής
- Συνολικός χρόνος: 45 λεπτά
- Προετοιμασία: 15 λεπτά
- Μαγείρεμα: 30 λεπτά
Υλικά (για 4 μερίδες)
- 1 κιλό κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 πατάτα, κομμένη σε κύβους
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό
- 200ml γάλα καρύδας ή κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. κάρυ ή μοσχοκάρυδο
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
- Ψημένοι σπόροι κολοκύθας ή κρουτόν για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα καρότα για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε την πατάτα και την κολοκύθα και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.
- Προσθέτουμε το γάλα καρύδας (αν χρησιμοποιούμε), το κάρυ, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
- Σερβίρουμε ζεστή, γαρνίροντας με σπόρους κολοκύθας ή κρουτόν.

