5 Δεκεμβρίου 2025

Αφράτο κέικ βανίλιας με πλούσιο γλάσο


Αυτό το κλασικό κέικ βανίλιας με αφράτο γλάσο είναι η τέλεια πρόταση για κάθε περίσταση – είτε πρόκειται για γενέθλια, απογευματινό καφέ ή απλώς για μια γλυκιά λιχουδιά στο σπίτι. Είναι απλό, αφράτο, με άρωμα βανίλιας και διακοσμημένο με ένα κρεμώδες γλάσο που λιώνει στο στόμα.

Αφράτο κέικ βανίλιας με πλούσιο γλάσο – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 15 λεπτά

  • Ψήσιμο: 40 λεπτά

  • Σύνολο: 55 λεπτά

Υλικά

Για το κέικ:

  • 200 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

  • 200 γρ. ζάχαρη

  • 4 αυγά

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • 1/4 κ.γ. αλάτι

  • 100 ml γάλα

Για το γλάσο βανίλιας:

  • 100 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • 2-3 κ.σ. γάλα (ανάλογα την υφή)

Εκτέλεση

  1. Προθέρμανση φούρνου: Στους 175°C στον αέρα. Βουτυρώστε και αλευρώστε μια στρογγυλή φόρμα (22-24 εκ.).

  2. Χτύπημα βουτύρου & ζάχαρης: Σε μπολ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

  3. Προσθήκη αυγών & βανίλιας: Προσθέστε ένα-ένα τα αυγά και τη βανίλια, συνεχίζοντας το χτύπημα.

  4. Προσθήκη στεγνών υλικών: Ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέστε τα στο μείγμα εναλλάξ με το γάλα.

  5. Ψήσιμο: Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι από το κέντρο.

  6. Αφήστε να κρυώσει: Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε το κέικ να κρυώσει καλά πριν το γλασάρετε.

  7. Ετοιμασία γλάσου: Χτυπήστε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε σταδιακά την άχνη ζάχαρη, τη βανίλια και το γάλα. Συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες γλάσο.

  8. Γλασάρισμα: Απλώστε το γλάσο ομοιόμορφα πάνω από το κέικ.

Tips

  • Για πιο έντονο άρωμα, προσθέστε 1/2 κ.γ. πάστα βανίλιας.

  • Αν θέλετε χρώμα στο γλάσο, προσθέστε λίγες σταγόνες από φυσικό χρώμα ζαχαροπλαστικής.

  • Διατηρείται έως 3 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου, καλά καλυμμένο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ