5 Δεκεμβρίου 2025

Αφράτη λεμονόπιτα -Ιδανική για τη χώνεψη και την υπέροχη γεύση


Η λεμονόπιτα είναι ένα γλυκό που συνδυάζει την αέρινη υφή του παντεσπανιού με την αναζωογονητική γεύση του λεμονιού. Είναι ιδανική για να κλείσεις ένα γεύμα ή να συνοδεύσεις τον καφέ σου, ειδικά τις ηλιόλουστες μέρες! Το σιρόπι λεμονιού την κάνει ακόμα πιο ζουμερή και αρωματική.

Λεμονόπιτα – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 20 λεπτά

  • Ψήσιμο: 35-40 λεπτά

  • Συνολικός χρόνος: 1 ώρα

Υλικά:

Για τη βάση:

  • 4 αυγά

  • 200 γρ. ζάχαρη

  • 120 ml χυμό λεμονιού (περίπου 3 λεμόνια)

  • Ξύσμα από 2 λεμόνια

  • 180 ml ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο ελαφρύ

  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • 1 πρέζα αλάτι

Για το σιρόπι:

  • 150 γρ. ζάχαρη

  • 100 ml χυμό λεμονιού

  • 50 ml νερό

Εκτέλεση

  1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις).

  2. Σε ένα μπολ, χτύπησε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.

  3. Πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το λάδι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

  4. Κοσκίνισε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και πρόσθεσέ το σταδιακά στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.

  5. Ρίξε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι (περίπου 24 εκ.) και ψήσε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο.

  6. Όσο ψήνεται η πίτα, ετοίμασε το σιρόπι: σε ένα κατσαρολάκι βάλε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το νερό. Άφησέ το να πάρει μια βράση και βράσε για 3-4 λεπτά.

  7. Μόλις βγει η λεμονόπιτα από τον φούρνο, όσο είναι ζεστή, τρύπησέ την με μια οδοντογλυφίδα και ρίξε από πάνω το ζεστό σιρόπι σιγά-σιγά για να απορροφηθεί καλά.

  8. Άφησέ την να κρυώσει, πασπάλισε με λίγη ζάχαρη άχνη (αν θέλεις) και σέρβιρε!

Καλή απόλαυση!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ