5 Δεκεμβρίου 2025

Μανιταρόπιτα με σφολιάτα και τυριά


Αυτή η παραδοσιακή μανιταρόπιτα είναι ο απόλυτος συνδυασμός τραγανής σφολιάτας και πλούσιας γέμισης από φρέσκα μανιτάρια, αρωματικά βότανα και τυριά. Ένα ιδανικό πιάτο για κάθε περίσταση, που σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Μανιταρόπιτα – προετοιμασία

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά
Μερίδες: 8-10

Υλικά:

  • 500 γρ. μανιτάρια (λευκά ή πλευρώτους), κομμένα σε φέτες

  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 2 κ.σ. βούτυρο

  • 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

  • 1/2 φλιτζάνι άνηθο (προαιρετικά)

  • 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

  • 100 γρ. γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί, τριμμένο

  • 2 αυγά

  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας (ή χωριάτικο φύλλο)

  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Σοτάρουμε τα μανιτάρια: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

  2. Αρωματίζουμε: Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο (αν χρησιμοποιήσουμε), αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

  3. Προσθέτουμε τα τυριά και τα αυγά: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη γέμιση με τη φέτα, το τριμμένο τυρί και τα αυγά.

  4. Συναρμολογούμε την πίτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε το μισό φύλλο σφολιάτας (ή 3-4 φύλλα αν χρησιμοποιήσουμε χωριάτικο φύλλο), ρίχνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το υπόλοιπο φύλλο. Χαράζουμε ελαφρώς την επιφάνεια.

  5. Ψήνουμε: Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Tips

  • Για πιο πλούσια γεύση, προσθέστε λίγη κρέμα γάλακτος στη γέμιση.

  • Συνδυάστε διαφορετικά είδη μανιταριών για ποικιλία στη γεύση.

  • Σερβίρεται ιδανικά με μια πράσινη σαλάτα και ένα ποτήρι λευκό κρασί.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ