5 Δεκεμβρίου 2025

Tραμπ: Θέλει μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση ανήμερα των 79ων γενεθλίων του


Το Αssociated Press αποκαλύπτει σχέδια για μια τεράστια στρατιωτική παρέλαση που θα συμπέσει με τα 79α γενέθλια του Ντόναλντ Τραμπ στις 14 Ιουνίου

Αφού παρακολούθησε μια στρατιωτική παρέλαση στη Γαλλία την Ημέρα της Βαστίλης το 2017, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να πραγματοποιήει με τη σειρά του, μία ακόμη μεγαλύτερη εκδήλωση στη Λεωφόρο Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Τα λεπτομερή σχέδια για μια πιθανή στρατιωτική παρέλαση στα γενέθλια του Τραμπ τον Ιούνιο προβλέπουν περισσότερους από 6.600 στρατιώτες, τουλάχιστον 150 οχήματα, 50 ελικόπτερα, επτά μπάντες και πιθανώς μερικές χιλιάδες πολίτες, σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press.

Τα έγγραφα σχεδιασμού, που ελήφθησαν από το AP, έχουν ημερομηνία 29 και 30 Απριλίου και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Αντιπροσωπεύουν το πιο πρόσφατο σχέδιο του Στρατού για το εδώ και καιρό προγραμματισμένο φεστιβάλ για την 250ή επέτειό του στο National Mall και το νέο στοιχείο που προστέθηκε – μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που ο Τραμπ ήθελε εδώ και καιρό, αλλά εξακολουθεί να συζητείται.

Η επέτειος του Στρατού τυχαίνει να συμπίπτει με τα 79α γενέθλια του Τραμπ στις 14 Ιουνίου. Οι διαφάνειες δεν περιλαμβάνουν εκτιμήσεις τιμών, πιθανότατα θα κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να πραγματοποιηθεί μια παρέλαση αυτού του μεγέθους. Το κόστος θα περιλαμβάνει τη μετακίνηση στρατιωτικών οχημάτων, εξοπλισμού, αεροσκαφών και στρατευμάτων από όλη τη χώρα στην Ουάσινγκτον και την ανάγκη σίτισης και στέγασης χιλιάδων στρατιωτικών.

Το υψηλό κόστος σταμάτησε την προσπάθεια του Τραμπ για μια παρέλαση κατά την πρώτη του θητεία, και τα άρματα μάχης και άλλα βαρέα οχήματα που αποτελούν μέρος των τελευταίων σχεδίων του Στρατού έχουν προκαλέσει ανησυχίες από τους δημοτικούς αξιωματούχους σχετικά με ζημιές στους δρόμους.

Ερωτηθείς για τα σχέδια, ο εκπρόσωπος του Στρατού, Στιβ Γουόρεν, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις. Ο Συνταγματάρχης Ντέιβ Μπάτλερ, ένας άλλος εκπρόσωπος του Στρατού, πρόσθεσε ότι ο Στρατός είναι ενθουσιασμένος με τα σχέδια για την επέτειό του. «Θέλουμε να κάνουμε μια εκδήλωση που ολόκληρο το έθνος θα μπορεί να γιορτάσει μαζί μας», δήλωσε ο Μπάτλερ. «Θέλουμε οι Αμερικανοί να γνωρίσουν τον Στρατό τους και τους στρατιώτες τους. Μια παρέλαση μπορεί να γίνει μέρος αυτού και πιστεύουμε ότι θα είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε ό,τι έχουμε ήδη σχεδιάσει».

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη έγκριση. Αλλαγές στα σχέδια έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες και είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερες. Σε μια πρόσφατη ανάρτηση στο Truth Social, η οποία δεν ανέφερε τα σχέδια της 14ης Ιουνίου, ο Τραμπ έγραψε: «Θα αρχίσουμε να γιορτάζουμε ξανά τις νίκες μας!» Ορκίστηκε να μετονομάσει την 8η Μαΐου, γνωστή πλέον ως Ημέρα Νίκης στην Ευρώπη, σε «Ημέρα Νίκης για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και να αλλάξει την 11η Νοεμβρίου, Ημέρα των Βετεράνων, σε «Ημέρα Νίκης για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Το φεστιβάλ επρόκειτο να περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες και εκθέσεις στο Εθνικό Πάρκο, έναν διαγωνισμό γυμναστικής, τοίχο αναρρίχησης, τεθωρακισμένα οχήματα, Humvee, ελικοπτέρα και άλλο εξοπλισμό. Σύμφωνα με τα σχέδια, έως και 6.300 μέλη των ενόπλων δυνάμεων θα έκαναν παρέλαση, ενώ τα υπόλοιπα θα ήταν υπεύθυνα για άλλες αποστολές και υποστήριξη.

Θα υπάρχουν επίσης επτά μπάντες του Στρατού και ένα τάγμα αλεξιπτωτιστών από τους Χρυσούς Ιππότες. Και τα έγγραφα υποδηλώνουν ότι η «φιέστα» θα περιλαμβάνει ιστορικά οχήματα και αεροσκάφη και δύο μπάντες, μαζί με άτομα από ομάδες βετεράνων, στρατιωτικές σχολές κοκ. Σύμφωνα με το σχέδιο, η παρέλαση θα χαρακτηριστεί ως εθνική ειδική εκδήλωση ασφαλείας και το αίτημα έχει υποβληθεί από την Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων και βρίσκεται υπό εξέταση. Μετά τη βραδινή παρέλαση θα ακολουθήσει συναυλία και πυροτεχνήματα.

Ο Τραμπ είχε προτείνει να γίνει παρέλαση κατά την πρώτη του θητεία, αφού παρακολούθησε τη δίωρη παρέλαση κατά μήκος των διάσημων Ηλυσίων Πεδίων και ήθελε μια ακόμη μεγαλύτερη στη Λεωφόρο Πενσυλβάνια. Το σχέδιο αυτό τελικά απορρίφθηκε λόγω των υπερβολικών εξόδων – με μια εκτίμηση για το κόστος να αγγίζει τα 92 εκατομμύρια δολάρια αλλά και λόγο υλικοτεχνικών εμποδίων.

Μεταξύ αυτών ήταν οι αντιρρήσεις από αξιωματούχους της πόλης, οι οποίοι δήλωσαν ότι η παρουσία αρμάτων μάχης και άλλων βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων θα κατέστρεφε τους δρόμους. Ο Τραμπ δήλωσε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2018 ότι ακυρώνει την εκδήλωση λόγω του κόστους και κατηγόρησε τους τοπικούς πολιτικούς για υπερβολή στις τιμές.

Φέτος, καθώς προχωρούσαν τα σχέδια για τη διοργάνωση του φεστιβάλ γενεθλίων του Στρατού στην Ουάσινγκτον, η συζήτηση για μια παρέλαση ξεκίνησε εκ νέου. Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, Μιούριελ Μπάουζερ, παραδέχτηκε τον Απρίλιο ότι η κυβέρνηση επικοινώνησε με τις δημοτικές Αρχές για τη διεξαγωγή παρέλασης στις 14 Ιουνίου που θα εκτεινόταν από το Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, όπου βρίσκονται το Πεντάγωνο και το Εθνικό Νεκροταφείο του Άρλινγκτον, απέναντι από τον ποταμό Ποτόμακ στην Ουάσινγκτον.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ